"По отношение на ЕРП-тата вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ, той се ръководи от зам.-градския прокурор на София Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители. Втори екип проверява дружествата от групата на ЕВН, третият - Енерго-про – също с по 5 прокурори и 5 данъчни", уточни Цацаров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват сделките между свързани дружества и сделки между дружествата.

Идеята е да се провери дали всички разходи и инвестиции са реални. Срокът за проверките е до 22 март, а седмица след това трябва да са готови докладите.
Всичко това не са действия срещу чуждестранни инвеститори, категоричен е  Цацаров.

Междувременно окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че всички документи, свързани с дейността на ЕВН в Пловдив, са иззети при започналата днес проверка.

Преди два дни е отменена заповед на отстранения зам.-главен прокурор Галина Тонева, с която на един прокурор е възложено работата в ресора "енергетика". Всички преписки сега ще бъдат разпределени отново, но на случаен принцип и в отдела за борба с корупцията. Всички те засягат НЕК, "Марица Изток" и други, уточни Цацаров.

В писмото до министъра пък се препоръчва още, след консултации с ДКЕВР, той също да упражни правомощията си, защото комисията не е била в състояние да осъществява контрол, предаде БТА.
Тази възможност е уредена със закон, но само в извънредна ситуация. Трябва да мислим за българския гражданин, който ще получи следващи сметки за ток, посочи Сотир Цацаров. Съществуването на много посредници е причина за цената на тока в този й вид. Прокуратурата трябва обаче да е гарант за законността.

Премиерът в оставка Бойко Борисов вече препоръча цената на тока да бъде намалена с 8%. Преди дни министър Делян Добрев обяви, че кабинетът настоява това да стане от 1 март, въпреки че от ДКЕВР заявиха, че е невъзможно това да стане толкова бързо.

Вчера парламентарната комисия по енергетика прие промени в закона, според които цената на тока ще може да се променя повече от веднъж годишно. Очаква се тези промени да бъдат гласувани от парламента.

Нямаме поводи за притеснение, защото сме спазвали законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба, заяви Петър Докладал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Той увери, че компанията ще окаже съдействие на проверяващите органи и ще продължи да изпълнява задълженията си професионално.
От Енерго-про също заявиха, че ще окажат съдействие на проверяващите. От фирмата не били уведомени за проверката, научили за нея от медиите, предаде БНР.
От страна на "ЕВН България" е декларирано пълно съдействие на проверяващите екипи, изпълняващи своите задължения, посочват от компанията.