Само двайсетина минути продължи консултацията на номинирания за премиер проф. Габровски с "Демократична България". Заедно с неврохирурга на срещата в Народното събрание бяха и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и председателят на ПГ Десислава Атанасова, но не взеха думата.

Още в началото на разговора лидерът на "Да, България" Христо Иванов каза, че няма как да подкрепят първия мандат.

Иванов подчерта уважението си към личността на проф. Габровски и обеща, че при евентуално ситуиране на експертен кабинет, то от ДБ са готови да намерят "общ език" с кабинета му по важни теми. Съпредседателят на ДБ изрази надежда, че тази среща е стъпка към диалог. Иванов каза още, че разчита кандидатурата на професора за премиер като акт на граждански дълг.

"Тук сме, за да покажем добронамереност към Вас. Имаме решение от всички органи, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство, което няма нищо общо с Вас и Вашите усилия, но смятаме че е коректно да разговаряме. Ако излъчите правителство и мисията ви свърши с успех, ще бъдем отворени да работим по конкретни теми, по начина, по който работим и сега с ГЕРБ. Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от Вас", заяви лидерът на "Да, България".

Проф. Габровски повтори мотивацията си - да се снижи тонът на говоренето в политическото пространство и да не последват отново предсрочни избори.

"Да се опитаме да намалим тази радикализация, която е повече от видима и вече продължава доста време, макар и напълно да съзнавам, че това е същността на партийния живот и начинът да се мобилизират гражданите и партийните ядра. Вече е време за по-друг подход", каза медикът, номиниран за министър-председател.

"Надявам се, че заявките, които давам и личността ми ще бъдат една отворена врата към повече разбирателство и експертност. Дори той да беше при друга политическа сила, аз пак бих се ангажирал, за да не отиваме на избори", добави той.

"Деескалацията на напрежението ще изисква кабинетът да бъде изцяло от експерти, от хора с добро име. Смея да твърдя, че някои от имената, които вече са приобщени, са с безспорна репутация", увери номинираният за премиер от ГЕРБ. И обеща след края на срещите и с останалите партии в парламента да изработи документ с приоритетите, които би заложило негово експертно правителство.

Проф. Габровски подчерта, че в момента никой не иска избори.

"Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България и да не се отиде на избори, на практика има с първия мандат", каза Габровски. Той изведе като приоритети Плана за възстановяване и устойчивост, влизането ни в Шенген и в Еврозоната.

Номинираният за премиер призна, че за него е обидно страната ни отново да бъде оставена извън Шенгенското пространство. А по темата за еврозоната подчерта, че "става въпрос за ценности и възможността ние да престанем да бъдем втора категория европейци". И това изобщо не е за подценяване, заяви Габровски.

Той увери представителите на "Демократична България", че в негово лице ще срещнат единствено подкрепа за работата, която трябва да извърши страната ни за утвърждаването на върховенството на закона.

"Аз лично поемам ангажимента да се търси това конституционно мнозинство за промени в Конституцията, които да позволят да се създаде механизъм за контрол над главния прокурор", каза проф. Габровски. И декларира: "Аз ще бъда гарант за това".

Той засегна и енергийната криза, инфлацията, като посочи, че със сигурност избори няма да помогнат, а само работещ парламент и правителство. "Като че ли допирните ни точки са повече, отколкото разликите", обобщи Николай Габровски.

"Можете да разчитате да работим заедно по конкретни приоритети, и то съвсем всеотдайно от наша страна", отвърна Христо Иванов, след като го изслуша. 

Снимка: Булфото