Ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски получи първия мандат за съставяне на кабинет, от "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. Междувременно лидерът на ГЕРБ изненадващо заяви, че ако президентът върне Изборния кодекс, ще помоли депутатите на ГЕРБ да гласуват "за" ветото му. 

"Нямаме покана от Габровски и няма да подкрепим кабинет, в който участва ГЕРБ", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев в кулоарите на парламента.

"Професор Габровски, доколкото знам има добра репутация в неговата си професия. Аз имам уважение към всички лекари в България, особено в такава трудна специалност, но това няма много общо с политиката. В политиката опасността е кой реално взима решения", обясни Кирил Петков защо ПП изключват подкрепа за проектокабинет начело с проф. Николай Габровски.

На този етап изглежда и малко вероятно "Продължаваме промяната" да предложи "кабинет на малцинството" с втория мандат, стана ясно от думите на Петков.

На свой ред Асен Василев каза, че в деловодството на Народното събрание има 9 законопроекта, които парламентът трябва да придвижи, а нито един от тях не е стигнал до зала досега и добави, че няма да предложат такъв кабинет, ако проектозаконите не влязат за разглеждане..

"Искаме още веднъж да потвърдим позицията на "БСП за България". Няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ и с кандидат за министър-председател проф. Габровски. Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да го заявим в очите им", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

По думите й на социалистите им е трудно да следят мисълта на своите колеги от различните партии, а по отношение на Борисов добави, че той сутрин казва едно, на обяд друго, а вечер трето.

"Ще гласуваме за промените в ИК такива, каквито ги приехме", категорична е Нинова по отношение на възможността Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс.

"Не сме обсъждали вариант за тайно гласуване на кабинет, но не ми изглежда нормално. В критичен момент за страната е хубаво тази позиция да се изразява публично", завърши тя.

"Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, колкото и да заслужава уважение, няма да промени позицията на "Демократична България" (ДБ) за отказ от подкрепа на правителство с първия мандат",  коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. Той отново посочи, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка - това е с втория мандат, каза Иванов.

Той декларира, че от ДБ са готови да продължат преговорите с "Продължаваме Промяната" (ПП) за изработване на формула, която би дала някакъв шанс за кабинет на малцинството с втория мандат. "Не бива да се подценява колко сложно би било това упражнение, но в крайна сметка те трябва да решат дали приемат тази отговорност или не", коментира Иванов.

От ПП заявиха миналата седмица, че няма да реализират правителство на малцинството, ако се приемат промените в Изборния кодекс. Тогава ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха окончателно изборните промени, като най-значимите от тях са връщането на хартиените бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласуването с машини.

Изненадващо тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заден за изборните промени:

"Ако Радев върне Изборния кодекс, аз ще помоля депутатите на ГЕРБ да гласуват "за" ветото му. Защото ние ги победихме с лъжите им, с измамите им и с вълшебните им флашки - с близо 6%. Щом това им е толкова важно в момента."

Очевидно е, че има огромни разделителни линии и недоверие към политическите формации в парламента. Преодоляването на тези натрупвания от разделение е много трудна задача. За съжаление аз не виждам сериозни усилия от нито една формация, президента, включително с тези атаки, които предприема, да успокоим топката и да потърсим начин да преодолеем недоверието, коментира Христо Иванов.

"Още от изборите досега вероятността да има правителство е по-малка от 50% и това не се е променило и сега. Още от начало е ясно, че ако има правителство, то ще бъде с участието на ГЕРБ. И второто нещо, което беше ясно от гледна точка на нагласата на ГЕРБ - това е правителството да бъде на максимална евроатлантическа основа т.е. да включва "Демократична България". Докато това не се случи е по-малко вероятно да се намери удачна формула за управляващо мнозинство", прогнозира пред БНР политологът Борис Попиванов.