"Шансовете за първия мандат растат, проф. Николай Габровски е готов за реформите". Това мнение изказа пред БНР Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 г.

"Национално отговорното действие е да започнем да се лекуваме. Трябва да дадем решение, което да започне да ни лекува - от дълбокото разделение, от липсата на перспектива, път и посока - това означава действащо редовно правителство, това означава действащ и редовен парламент - сега и веднага. И моментално приемане на екшън план до края на 2023 г. с всички необходими реформи и закони, така че да постигнем 3 неща - план за възстановяване, еврозона, Шенген", категоричен бе той в интервю за предаването "12+3".

Проф. Николай Габровски е готов за реформите, подчерта президентът.

Според него би могло да има подкрепа за едно експертно правителство, включително и от БСП: "Перфектно би било да имаме 5-те партии, които са системни, извън двете - "Възраждане" и "Продължаваме промяната", които да подготвят решение за форма на сътрудничество, дори с хоризонт от 1 година напред до местните избори. Шансовете за това растат... Ако не успеем от първия мандат, ще се направят всички възможни опити от третия. Ако не излъчим работещо правителство и парламент, ние запокитваме България в дебрите на българския казан в Ада с бедност, изолация и геополитическа промяна".

За избора му като кандидат за премиер Плевнелиев коментира: "Уникален доктор, хирург, дал е живот на хиляди хора, спасявал човешки съдби - абсолютен професионалист... Не мога да приема тезата, че е зависим - не, той не е зависими. Това е човек на световно ниво, който взима отговорно и самостоятелно своите решения. Ще видите по проектокабинета, който той ще представи - това ще бъде поредното доказателство, че търси експертност, търсят се хора, независими, които могат".

Според него понякога това, че човек няма политически опит, помага. Политиката обаче се превръща в някаква форма на маркетинг - да уцелиш твоята група клиенти и да им кажеш правилните послания, каза Плевнелиев и добави: "И започват да се говорят пълни лъжи и глупости, основно от популистите в България, визирайки разбира се "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Едва ли не лепнаха на този голям българин моментално етикета, че е зависим от Борисов".

Бойко Борисов много пъти през годините е давал път на независими хора, включително слагам и себе си в тази категория, подчерта Плевнелиев и сподели: "Когато съм бил държавен глава, по никакъв начин никой не ми е диктувал от ПП ГЕРБ какво да направя или не. Много често сме имали тежки спорове с Борисов, но аз съм продължавал да работя в посоката, която считам, че е била правилна за България".

"Борисов е натрупал мъдрост да даде крачка назад, да потисне собственото си его, да се поучи от собствените грешки, и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация и смелост да направят нещо за държавата. Борисов има страхотен инстинкт за самосъхранение. Той е добър шахматист и вижда играта напред", коментира Росен Плевнелиев.

Според него Кирил Петков е допуснал всички възможни грешки като премиер, които не би следвало да допуска. "Кирил Петков и Демократична България са пленници на собствените си тези и действия и не могат да дадат крачка назад или настрани, въпреки че съзнават, че това е важно за България", добави той.

И попита Петков: "Вие виждате ли докъде сме го докарали?! - В изолация, Шенген, сами, на дъното. Никакви стратегически инвестиции, никаква перспектива, недоверие на пазарите. Вървим със страшна сила срещу стената. Следващата година може да имаме и финансова катастрофа, плюс политическа катастрофа. Какво сте готови вие да направите?".

Според Плевнелиев, "Демократична България" е крайно време да излязат от сянката на левите популисти от ПП. "Аз съм убеден, че БСП вече излезе от сянката на крайно агресивната позиция, популистка, на ПП", добави той.

За отношенията между президента Румен Радев и ПП, Росен Плевнелиев коментира: "Основно грешките са от страна на президента. Един президент никога не бива да допуска по подобен начин да бъде манипулиран".

И президентът Радев, и Кирил Петков са популисти, добави мнението си той и каза, че "популистите винаги се изпокарват". "Битката е тяхната игра, включително битката помежду им. Те друго не могат. Жалко за България", коментира президентът. Според него все пак Радев не ни е казал цялата истина.

"Основните отговорници да се забавим в интеграцията си в еврозоната и Шенген са президентът Радев и Кирил Петков", смята Росен Плевнелиев. Според него причината за това е, че президентът е нарушил Конституцията, а Петков като премиер непрекъснато е говорил за корупцията в България. По думите му мигрантите са удобното извинение.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател започва разговори с парламентарните групи

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС чл.-кор. проф. Николай Габровски отправи покани за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Поканите са изпратени днес.

За утре, 8 декември, са планирани три срещи - с парламентарната група на "Демократична България", от 10:30 часа в зала "Изток" на Народното събрание; с парламентарната група на "БСП за България", от 11:30 часа в зала "Изток"; с ПГ на "Български възход", от 17.30 ч. в зала "Запад".

За петък, 9 декември са планирани срещи с "Продължаваме промяната", с ДПС и с "Възраждане".

По време на срещите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Проф. Николай Габровски получи папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев на 5 декември.

**