Номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски лично е поканил за разговори по първия мандат БСП в четвъртък, съобщи соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на НС. Тя уточни, че е поискала срещата да се проведе в Народното събрание и да бъде пред погледа на медиите от началото до края.

Соцлидерката коментира още, че от БСП ще откажат подкрепа за първия мандат. "Имаме покана за утре от проф. Габровски. Ще отидем, за да му кажем три изречения: "Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. Благодаря ви. Довиждане", заяви Нинова. 

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат - на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: "Уважаваме ви като професор и лекар; не ви подкрепяме нито вас, нито правителство, предложено от вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов", обясни лидерката на социалистите.

Тя добави, че няма как социалистите да застанат за първия мандат, защото "с този модел 6 години се борим и няма как да отстъпим". Нинова припомни още, че има решение на Националния съвет на партията да не се подкрепя мандат на ГЕРБ, на ДПС и "Възраждане". За всички останали отново се свиква Националният съвет на БСП, решаваме и ви го обявяваме, допълни тя.

Соцлидерката отказа да каже как ще действа при връчването на третия мандат. "Когато бъде връчен, ще свикаме пленума и ще ви уведомим какво ще правим. Третият мандат, когато и при когото дойде, тогава", коментира тя. И добави: "Отново няма да оправдая спекулациите, че съм тоталитарен лидер, който нарежда на органите ни какво да правим".

Нинова разкритикува и служебния премиер, че не искал да дойде на изслушване в парламента за отказа на Австрия и Нидерландия да ни пуснат в Шенген. "От една страна те дават оценка, че партиите използват случая, за да се настройват една срещу друга, а от друга, самият служебен пример настройва институциите една срещу друга", заключи Корнелия Нинова.

Според нея по темата Шенген трябва да има обединение и между партиите, и между институциите.

"Служебното правителство очаква парламентът да приеме определени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да дадем още един тласък за приемането ни в Шенген. Очаква това от нас, но не желае да дойде, да обсъдим, да решим и да приемем тези закони. Това е противоречие! Изобщо не може служебният кабинет да дава задачи на парламента, още повече, ако това е национална цел", недоволства Корнелия Нинова.