"Демократична България" ще се срещне с проф. Николай Габровски, номиниран за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. Това съобщи пред журналисти в парламента Атанас Атанасов от ДБ, заместник-председател на 48-ото Народно събрание. Най-вероятно утре щяла да се състои срещата. В същото време Атанасов посочи, че официална покана не са получили.

По-рано стана известно, че "БСП за България" вече са получили такава лична покана от проф. Габровски и срещата е насрочена за четвъртък предиобед.

"Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим", каза съпредседателят на ДБ пред журналистите в парламента. За бъдещия отказ от подкрепа той изведе като причина "корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов".

"Нищо не може да ни промени мнението за подкрепа на първия мандат", заяви Атанасов в отговор на въпрос дали евентуално не биха променили мнението си и не биха подкрепили ГЕРБ-СДС, ако проф. Габровски предложи експерти.

Попитан дали се използва темата за Шенген за политическа слава, Атанасов каза, че истинските мотиви не се съобщавали. "Проблемите са много по-сериозни и те са свързани с върховенството на закона, казано като клише, а иначе - с корупционните практики, които се явяват пробив в сигурността на ЕС като цяло", коментира депутатът.

"Няма значение какво говорим ние. Има значение какво констатират нашите партньори отвън", каза Атанасов в коментар на твърдението, че говоренето колко сме корумпирани в България е пречка за развитието ни.

Атанас Атанасов коментира, че и той искал страната ни да влезе в Шенген, но за съжаление трябвало да признаем, че има обективни причини, поради които това няма да се случи.