Държавният глава Румен Радев подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере Пламен Николов - кандидат за министър-председател, излъчен от "Има такъв народ", за премиер.

Надявам се парламентарната група на ПП "Има такъв народ" да продължава в открит и конструктивен диалог със своите партньори в Народното събрание да търси необходимата парламентарна подкрепа в обединение от общи цели и приоритети в интерес на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с представителите на най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, които представиха, съгласно конституционната процедура, състав на Министерски съвет.

Президентът изрази надежда от ИТН да са успели да съставят правителство, което да работи като "единен и ефективен екип". "От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции и с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на съответното министерство. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача", заяви Румен Радев.

Снимка: Президент

Припомняме, че Иво Атанасов е предложен за министър на правосъдието, вместо Момчил Иванов, чиято номинация беше оттеглена по-рано днес.

Вицепремиери в проектокабинета са Петър Илиев (предложен за вътрешен министър) и Ради Найденов (външен министър).

Министерствата ще бъдат 17 плюс министър без портфейл.

"Има такъв народ" продължава да разчита на подкрепата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". От тяхното гласуване ще зависи - ще има ли нови предсрочни избори.

"Сметките, колеги, знаете за кръчмаря и сметките. Когато президентът издаде указ и когато има гласуване в зала, ще видим колко гласа, кой, къде и как гласува. Ясно е, че ние очакваме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!", както и подкрепа в случая, защото сметките не излизат, и от БСП. С тях сме водили само разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки, мерки, които са описани в тая декларация. Тя е изпратена и до трите парламентарни групи, подписана от нас. Очакваме от тях подкрепа. Сега, ако те искат нови избори няма да подкрепят кабинета. Решението е в тях. Това е демокрацията", допълни Тошко Йорданов.

Гласуването на проектосъстава и структурата на така предложения Министерски съвет трябва да бъде другата седмица в пленарната зала на Парламента.