Парите са от Споразумение за Тематичен фонд "Сигурност", което главният прокурор Борис Велчев и посланикът на Конфедерация Швейцария в България Регина Ешер подписаха.
Документът е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения Европейски съюз.
На подписването бяха министър-председателя Бойко Борисов, министрите Томислав Дончев, Цветан Цветанов, Маргарита Попова.

Премиерът благодари на швейцарския народ, като отбеляза, че чрез референдум швейцарците са казали, че искат да подпомогнат борбата с трансграничната престъпност и повишаване на капацитета на българските институции.
Имам надежда, че парите ще бъдат усвоени по начин, по който ще дадат максимално голям резултат, заяви още Борисов.

Според посланик Ешер споразумението отваря пътя за двустранното сътрудничество в областта на сигурността. Сумата е относително малка, но това е част от цялостна програма за сътрудничество между двете страни, която възлиза на 17 млн. франка, каза дипломатът. Тя съобщи, че броят на съвместните проекти е определен и това ще позволи сравнително бързия им старт. За да бъде нашето сътрудничество успешно, ще трябва много енергия, издръжливост и много внимание, каза на български дипломатът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че с финансовата помощ ще се осигури подкрепа на правителството при модернизирането и изграждането на адекватен административен капацитет. От общата сума за МВР са предвидени над 4 млн. франка. С част от тези средства ще подкрепя работата на бюрото СИРЕНЕ. Вече били обучени 25 служители, които са участвали в обучението по Шенген на 30 000 служители от МВР.

Други проекти са свързани с проследяването на крадени коли, обмяна на опит в миграцията, превенция на детската престъпност. Средства са предвидени също и за Академията на МВР, главна дирекция "Охранителна полиция" в сътрудничество в правосъдното министерството.
Предвижда се да има и обучение на криминалисти за събиране и изследване на материали, следи от местопрестъплението и изследване на веществени доказателства. Други проекти са свързани с превенцията и борба с трафика на хора, мерки за подкрепа на гранична полиция.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова съобщи, че по българо-швейцарския проект ще бъдат отделени 850 000 швейцарски франка за реформа в правосъдието и по-специално укрепване на нормативната и институционалната база на съдебната система в областта на правосъдието за непълнолетни. Проектът ще продължи 24 месеца.

По думите на главния прокурор Борис Велчев ще се осъществяват два проекта. Единият е насочен за повишаване на експертизата в прокуратурата, главно в сферите, свързани с противодействието на организираната престъпността. Вторият е насочен към Асоциацията на прокурорите и техни проекти за обучение на прокурори в сферата на противодействието на престъпността, свързана с опазването на околната среда.
Велчев заяви, че ще бъде оказано максимално съдействие на правосъдното министерство при изграждането на система, свързана с правораздаването по дела за малолетни и непълнолетните.