Министър-председателят Кирил Петков ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 юни в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на МС. Оттам не споменават, че на Съвета ще се обсъжда и европътя на Северна Македония.

Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Европейският съвет ще проведе стратегическа дискусия относно отношенията на ЕС с неговите партньори в Европа и начините за насърчаване на политическия диалог и засилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за създаване на Европейска политическа общност.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят различните измерения на руската военна агресия срещу Украйна и продължаващата подкрепа за украинската страна. Европейският съвет ще разгледа също кандидатурите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия.

В частта, посветена на икономическите въпроси, се предвижда лидерите да одобрят интегрираните специфични препоръки по страни в рамките на Европейския семестър за 2022 г., както и да обсъдят присъединяването на Хърватия към еврозоната от 1 януари 2023 г.

Европейският съвет ще проведе и дискусия и относно "Конференцията за бъдещето на Европа", като се очаква да бъдат дадени насоки относно последващите действия след доклада от заключителното събитие от Конференцията.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет, на 23 юни преди обяд, министър-председателят Кирил Петков ще вземе участие в Среща на върха ЕС-Западни Балкани. В рамките на лидерската среща се очаква да бъдат обсъдени напредъкът в процеса на европейска интеграция, предизвикателствата, произтичащи от руската агресия срещу Украйна, инвестициите по линия на Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани и др.

На 24 юни, след края на Европейския съвет, ще се проведе Среща на върха на държавите от еврозоната в приобщаващ формат, на която лидерите ще обсъдят икономическата ситуация в еврозоната и ще направят преглед на напредъка по Банковия съюз.

Междувременно преговорните документи с Република Северна Македония както и т.нар. френско предложение, влизат за разглеждане във външната комисия на Народното събрание. Стана ясно, че те нямат секретен гриф и са достъпни за всички народни представители, предаде БНТ.

Срокът за отговор от страна на България по отношение на предложението на френското председателство може да бъде даден до края на месеца.

На този фон - президентът на Северна Македония Стево Пендаровки определи процеса по евроинтеграция на страната си като "ялов". Според Пендаровски, причината са "ултимативните български искания".

В интервю за ТВ 24 той коментира, цитиран от БНТ, че част от страните от ЕС имат забележки относно вмъкването на спора между София и Скопие в преговорната рамка за членство. Според Пендаровски, не бива да се прави компромис по въпросите за историята и езика в Северна Македония.

Той допълва още и че искането на България българите да бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, е трудно да бъде реализирано.

Външният министър Буяр Османи пък продължава да се придържа към заявката си официално Скопие да даде коментар относно т.нар. "френско предложение" едва, след като страните от ЕС заявят позицията си.

Утре в Брюксел ще се проведе среща на Върха, където 27-те трябва да се произнесат по темата.