Премиерът Бойко Борисов заяви по време на извънредно заседание на МС, че партийната субсидия е можело да попречи да се приеме държавният бюджет.

Борисов обясни, че споровете за размера на субсидията са предизвикали криза в парламента, заседанието е било прекъснато, а той е говорил по темата няколко пъти с министър Владислав Горанов и с Валери Симеонов. По думите му не е можело да се събере кворум в НС.

"Нито съм говорил с Корнелия Нинова, ако тя се е срещала със Симеонов, те да си кажат", каза Борисов и допълни, че за него е било по-важно да се приеме бюджетът, защото рискът да се работи със стария бюджет щял да попречи министерствата да проведат политиките си.

"Оставете партиите без финасиране, и това ще доведе до диктатура - див популизъм". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет по повод партийните субсидии.

Късно вечер в четвъртък след бурни дебати, почивки и консултации, парламентът гласува 8 лв. субсидия на глас за партиите в бюджета за 2020 г. Това разбуни политическата сцена и последваха обвинения между партиите за гласуваното предложение.

От ДПС обвиниха ГЕРБ и БСП в съюз за гласуваната субсидия, като залогът е бил избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС. От ГЕРБ пък признаха, че патриотите им "извили ръцете" за субсидиите, като в противен случай нямало да бъде гласуван бюджета. Хората на Каракачанов и Симеонов твърдо отрекоха подобно поведение и от своя страна обвиниха ГЕРБ в лъжа.

"Демокрацията е доказала, че с функционираща многопартийна система работи най-добре", допълни премиерът и обясни, че вариантът за субсидиите е бил приет, защото най-важно е било да се одобри бюджетът за догодина.

"А дебатът за партийните субсидии ще продължи. За нас е важно да има правила", уточни Борисов. По думите, ако не е бил приет бюджетът, е нямало да има пари за повишение на учителските заплати, на възнагражденията на армията, за здравеопазване и т.н. 

Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна система, дава най-добри резултати. Така че дебатът за какво да се харчи субсидията - да има правила за какво може да се харчат парите", заяви Бойко Борисов.

"Ние сме били против, след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но знаете, в парламента се предизвиква криза - беше прекъснато заседанието на парламента. Няколко пъти говорих с финансовия министър, с Валери Симеонов, не можехме да направим кворум да приемем бюджета. За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета. За мен бюджетът беше поважен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни. Но тази тема няма да я сваля от нашето внимание. Затова възлагам анализ на финансовия министър, защото сега ние на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да се приеме бюджетът - откъде дойде цифрата 8 лв., на база на какъв анализ", допълни още премиерът Борисов.

Моето предложение ще бъде - БНТ и БНР, където държавата дава финансирането да станат безплатни по време на избори за всички политически партии, каза премиерът.