Решението субсидията за партиите да бъде 8 лв. е незаконно. То беше взето на трето гласуване, което е забранено от правилника. Това заяви пред Нова телевизия Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Късно снощи, след бурни дебати, почивки и консултации, парламентът гласува 8 лв. субсидия на глас за партиите в бюджета за 2020 г.

"В началото ние разкрихме сценария - ГЕРБ да влязат с по-малко депутати и да позволят на останалите парламентарни групи да прокарат това решение. Усетихме го. Тогава Корнелия Нинова заяви, че Мустафа Карадайъ лъже, защото тя не се е чувала и виждала с г-н Борисов. Ние знаем, че не са се виждали. Тя използваше посредник, за да реализира целта си. Валери Симеонов посредничеше между нея и премиера, за да стане субсидията 8 лв. В четвъртък лъсна цялата истина. Симеонов беше избран за зам.-председател на парламента, въпреки протестите на майките на деца с увреждания, отново с помощта на БСП и ГЕРБ. Всичко е нагласено. ГЕРБ излизат с най-голяма щета, защото именно думата на Борисов беше потъпкана. Той обеща на хората, които гласуваха с "да" на референдума, че ще послуша техния глас. Очаквам, че той ще реагира", коментира Цонев.

Преди дни от ДПС обвиниха ГЕРБ и БСП в договорка за партийните субсидии.

По думите му президентът може да наложи вето върху Закона за бюджета заради конституционното нарушение, но не очаква това да се случи.