Като дете идвах тук с колелото да си играем. Нашата къща е отгоре на баира, оттатък на високото. Помня като бяха голи поляни. До две години няма да остане празно място с този темп на строителство. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети Икономическата зона София-Божурище и пусна видео на живо в профила си във Фейсбук.

Министър-председателят отново шофираше сам джипа си, в който пътуваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

Борисов обясни, че отива до Драгоман на инспекция на строящата се магистрала, но спира по път в Индустриалната зона в Божурище, за да посети заводи и да проследи работния процес в тях.

В новата логистична база на компанията JYSK, премиерът подкара електрокар, а преди това отбеляза колко добре и качествено е изградена инфраструктурата в индустриалната зона, която привлича все повече инвеститори, а заводите се изграждат един след друг.

Центърът на датската верига край Божурище е най-високото логистично съоръжение в България. Строителството на логистичната база започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център, от който ще снабдява магазините си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша. Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов посети и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група "Мултивак", който също се намира в индустриалната зона в Божурище. Заводът, който бе открит у нас през миналата година, е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места. Министър-председателят разгледа производствените площи в завода. От ръководството му отбелязаха, че оборудването е последна дума на техниката, а в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите.

"Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат", заключи премиерът.