Представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обсъдиха представения от тях проект на декларация за излизане от политическата криза в България с останалите парламентарни групи, без тази на ДПС. В преговорния екип участваха представителите на "Демократична България" - Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.

И все пак, положеното начало на подобна дискусия между партиите може да се смята за успех, макар и частичен. 

Предстои в четвъртък от ПП-ДБ да направят изявление пред медиите след проведените днес срещи с представителите на ГЕРБ-СДС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", предаде БТА.

Преди два дни на среща при президента Румен Радев от ПП-ДБ поискаха отсрочка преди връчването на втория мандат, за да търсят широка обществена подкрепа за предлаганата от тях декларация, съдържаща пакет от законови промени за борба с корупцията. В текста на декларацията се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

След срещата с представителите на ПП-ДБ от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят правителство с втория или третия мандат, но ще подкрепят всички антикорупционни инициативи. Изразяваме разбирането, че само мнозинство, което да избере изпълнителна власт, правителство, дава живот на това Народно събрание, а не трябва да се натоварва президентът като "властелин на времето", който да решава колко и докога да работи парламентът, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Вчера пред bTV Желязков каза, че ГЕРБ имат намерение да водят разговори само с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната". 

Няма да участваме в плаващи мнозинства с ГЕРБ и ДПС, каза Цончо Ганев от "Възраждане". От "Демократична България" не приемат поставените от "Възраждане" условия в предложената на свой ред от нас декларация, обясни той. Вчера от "Възраждане" представиха своя декларация и заявиха, че ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако ПП-ДБ подкрепят тяхната.

Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант и с условието за двумесечно удължаване на парламента, каза Иван Иванов от БСП след срещата. Иванов посочи, че разговорът е бил конструктивен. Хубавото е, че декларацията е отворена и тя може да се променя, коментира той.

В тази декларация има абсолютно неприемливи неща като подход, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ". Според него много по-практичният подход е да седнат и да направят управленска програма и въз основа на нея да се иска отлагане на мандат, но не с три месеца.

Ако от ДБ сменят подхода и тръгнат да изработват управленска програма с политическите сили, които биха подкрепили такъв евентуален кабинет, мисля че имаме общи цели, добави Йорданов и призова те да преценят вътрешнокоалиционно дали могат да тръгнат по този път. По думите му тогава биха могли да говорят с президента Румен Радев за някаква малка отсрочка преди връчването на мандата за реализирането на такава управленска програма.

От ИТН са категорични, че декларацията трябва да бъде ревизирана, така че да бъде приемлива. Според тях в нея трябва да се включи Законът за референдумите.

Сутринта Делян Пеевски, председател на ДПС, отказа подкрепа за предложената декларация за излизане от политическата криза от ПП-ДБ. Пеевски коментира, че с "носителите на пачките и на пуделите" няма да преговаря. За позицията на ДПС, че няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ, стана известно още вчера. 

Депутатите, напуснали ДПС и тези, които бяха изключени от парламентарната група заедно с председателя Джевдет Чакъров заявиха, че очакват от ПП-ДБ да започнат задълбочени разговори за редовно правителство.