Парламентарната група на ДПС, в която останаха 23-ма депутати, няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, в която те изведоха своите приоритети, като условие да правят правителство с втория мандат и поискаха, докато се водят разговорите, да бъде забавено връчването на мандата. Това декларира Йордан Цонев.

"Първо се прави правителство, после се прави законодателна програма", напомни Йордан Цонев в интервю по БНР.

Цонев подчерта, че сме в хипотезата на чл. 99 от Конституцията, който дава точна технология как да бъде избрано редовно правителство от парламента.

"В тази процедура по избор на правителство, ПП-ДБ отидоха при президента, за да му кажат, че искат отсрочка от 3 месеца, за да правят законодателни промени, а президентът ги приземи", коментира Цонев.

И определи предложението на ПП-ДБ като "слагане на каруцата пред коня".

Той повтори, че според него това е поредният опит от тяхна страна за "изнасилване на Конституцията".

 Подумите на Цонев декларация за приемане на законодателство не е обичайна законодателна практика.

"Не може да кажеш с декларация какво точно ще приемеш. /.../ Това е някаква политическа иновация, която няма как да мине дори в българския парламент в този му вид", категоричен е той.

В този смисъл ПП-ДБ не може да разчита на подкрепата на ДПС, категоричен е Цонев, като добави, че това не е борба с корупцията.

"ПП-ДБ нямат моралното право да казват кой подкрепя борбата с корупцията и кой - не. Голяма част от лидерите им нямат интегритет по отношение на корупцията. Тези хора точно да претеглят антикорупционния интегритет на другите партии е смешно и дори нахално", добави Цонев.

Той още веднъж беше категоричен, че "в този парламент всякакъв шанс за съставяне на редовен кабинет е изчерпан".

"Реалният шанс за съставяне на кабинет беше проигран в първия мандат. Имаше такова мнозинство - и хипотетично, и реално", смята той.

"Дори да не беше съставен в първия мандат кабинет, подкрепата на кабинета, предложен от победителя в изборите, щеше да бъде добра основа за разговори за втория или третия мандат. Ако този шалтер не беше дръпнат по този начин - с едно разпореждане 15 минути или половин час преди гласуването, щеше да има подкрепа от наша страна и ние все още щяхме да сме втората група", върна се той към мига на раздора в ДПС.

Според него все пак ГЕРБ не е разделителната линия в ДПС.

До този момент ясно декларираха, че няма да подкрепят бавене на мандата чрез приемане на декларация с приоритети, и от ГЕРБ, както и и индиректно от "Възраждане", които на декларацията отвърнаха с контрадекларация със свои приоритети. И дадоха ултиматум - ако ПП-ДБ подкрепи тяхната декларация с искане за референдуми за лева и за членството в НАТО, ще подкрепят и тяхната.

Позициите им са диаметрално противоположни на ПП-ДБ и няма как да бъдат подкрепени от тях, което ще рече, че няма как да отговоратя на условието на партията на Костадин Костадинов за подкрепа.