ГЕРБ имат намерение да водят разговори само с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната". Това заяви в студиото на "Лице в лице" по бТВ номинираният за премиер с първия мандат на партията Росен Желязков, който сега беше определен и да влезе в преговорния екип на формацията.

"Ние отиваме да разговаряме институционално с "Демократична България". Те подхождат институционално. Ние дължим не само уважително отношение, но и разговор по политики. Той може да не доведе до възможност за удължаване на процеса по връчване на мандата, но може да е предпоставка за позитивна предизборна кампания и залог за синхронизиране на приоритетите на държавата през мандата на следващото Народно събрание", коментира Желязков.

И обяви "Продължаваме промяната" "самозванци", тъй като, по думите му, се представяли за изразители на волята на народа, а в същото време имали само 8% от депутатите.

"Съставянето на кабинет става заложник на една декларация. Не знаем дали тази декларация ще бъде внесена за гласуване в пленарната зала", коментира депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ коментира отношенията в коалицията ПП-ДБ по отношение на мандатите, след като ПП първоначално казаха, че остават опозиция, а ДСБ и "Да, България" искаха да опитат с правителство от технически тип в третия мандат преди да се окаже, че заради раздора в ДПС стават втора по сила парламентарна група и трябва да вземат втория мандат.

"Има доста формални импликации, които се съдържат във вътрешното противоречие между ПП и ДБ. "Демократична България" полага старание да обективира политически процес. "Продължаваме промяната" се опитва да се скрие зад предполагаема чужда вина за отиване на избори, но тика този процес натам", подчерта Желязков.

И напомни какъв дълъг срок от време изисква приемането на поисканите в декларацията от ПП-ДБ законопроекти, които да станат след това предпоставка за гласуване на кабинет. "Предложенията на ПП-ДБ са за четири закона и три процедури. От тези закони само един е внесен за гласуване. Срокът за мероприятието е три месеца", добави той. 

Според него само процедурата за избор на членове на Антикорупционната комисия ще продължи минимум 90 дни. "Ако предложим подобна процедура за избор на омбудсман, а няма и изготвени правила, сложете още месец или два", каза той.

"Ние считаме, че всички предпоставки за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изпълнени, независимо от вътрешната полемика. Има една въпросителна - произнасянето на Конституционния съд относно промените в основния закон", напомни Росен Желязков.

"Президентът едва ли ще интерпретира толкова творчески Конституцията, че да позволи парламентът да се намесва в неговите правомощия. Мисля, че президентът не би дал срок парламентът да се опита да работи по приоритети, които сам си задава, а, че би дал срок да се намери мнозинство да се състави правителство, защото това е ролята на президента при проучвателните мандати", прогнозира депутатът.

Все пак Росен Желязков призна, че не е голям оптимист за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

"Но считам, че разговорите са добра основа за това в 51-то Народно събрание да говорим не като опоненти, а като партньори, които да се опитат да свършат нещо смислено", добави депутатът от ГЕРБ - СДС.

В същото време от крилото в коалицията ПП-ДБ - ДСБ, част от ДБ, с които ще преговарят ГЕРБ, отново потвърдиха желанието си да бъде сформирано своеобразно "техническо" правителство.

Министерският съвет е необходимо да бъде оглавен от личност, ползваща се с висок авторитет в общността, каза по бТВ Атанас Атанасов. Той настоява кандидатът за премиерското място трябва да бъде подбран с общи усилия и да бъде ясно овластен със свободата самостоятелно да избере министрите си.

Предложението на Атанасов е премиерът да бъде избран измежду бившите конституционни съдии или да бъде дипломат и преподавател.

"Управлението на държавата не е прищевки и личен егоизъм. В политиката с преговори е възможно да се постигне всичко. Политиците трябва да се съобразяват с обществените настроения", каза лидерът на ДСБ.