Условието на социалистите да подкрепят декларацията на ПП-ДБ е тя да се превърне в основа на създаване на правителство с втория или с третия мандат. Това заяви депутатът Иван Иванов след среща на БСП с ПП-ДБ по повод на предложения от тях документ в седем точки.

Иванов заяви, че след като са разбрали, че декларацията може да се допълва и редактира, ще направят своите предложения, но в същото време напомни, че проблемите в обществото не се изчерпват само с борбата срещу корупцията.

"Разбрахме, че декларацията е отворена и може да се променя. Ако ПП-ДБ решат да продължат разговорите, ние ще дадем нашите предложения към съответната декларация, но с условие, тя да е основа за разговори за правителство с втория или третия мандат", каза депутатът. В същото време пленумът на БСП има решение, че и вторият мандат няма да бъде подкрепян и си отвори вратичка само за третия.

Иванов обясни какъв е рискът, който произтича от тази декларация.

"Опасността от работа с плаващи мнозинства и отварянето на важни закони може да доведе до опасен вариант на тяхното приемане, различно от това, което се цели от вносителите", коментира той.

В същото време от БСП не приемат визията на ПП-ДБ за неколкомесечно отлагане на връчването на втория мандат.

"Удължаването с два месеца считаме за противоконституционно, в момента сме в процедура по втория мандат и трябва да има ясна заявка дали ще пристъпят към опити за създаване на правителство", коментира народният представител от БСП. "Нашето желание е разговорите да преминат в разговори за създаване на устойчиво мнозинство, което да излъчи правителство в рамките на 50-ото НС", каза социалистът.

Преди срещата с БСП от ПП-ДБ разговаряха с ГЕРБ и "Възраждане" по декларацията, която настояват да бъде приета преди връчването на мандата. И от двете формации получиха откази за подкрепа.