ГЕРБ няма да подкрепят втория мандат, но ще подкрепят антикорупционните инициативи на ПП-ДБ, ако има сформирано мнозинство. Това са казали по време на срещата с ПП-ДБ от преговорния екип на партията на Бойко Борисов, съобщи след края й пред медиите Росен Желязков.

"Ясно заявихме, че няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен", каза Желязков.

Тонът му днес беше съвсем различен от предварителната заявка, дадена вчера, че ще преговарят само с ДБ, но не и с ПП, понеже са самозванци. Днес Желязков, който е част от преговорния екип на ГЕРБ, благодари "за политическата смелост да ни поканят на разговори въпреки заявената от нас позиция". В същото време в срещата участваха само представители на "Демократична България", не и на "Продължаваме промяната", които са категорични до момента, че остават опозиция.

"Поставихме въпроси, на които получихме отговори", добави той. И разясни, че декларацията на ПП-ДБ ще бъде внесена в Нaродното събрание за гласуване и обсъдена на комисия. Желязков е предупредил инициаторите за срещата и автори на документа, че вероятно накрая декларацията ще претърпи редакция, докато стигне до пленарната зала.

А относно поисканата от ПП-ДБ тримесечна отсрочка от президента, докато се гласува декларацията, депутатът от ГЕРБ коментира, че не трябва той да взема решението за това колко дълго ще живее 50-ият парламент.

"Само мнозинство, което да избере правителство, дава живот на това НС, а не трябва да се натоварва президентът, като властелин на времето, да решава колко и докога да работи парламентът. Считаме, че в това НС процесите, които наблюдаваме, на липса на политическа воля и липса на възможност за сформиране на мнозинство доведоха до ситуация, която все повече ни праща към избори", смятат от ГЕРБ.

От друга страна от ГЕРБ адмирират подобни разговори, като добра платформа за постигане на общи цели и намерения, в това число законодателни и възможности за мнозинство, отчитайки политическата тежест на политическите групи в парламента, добави Росен Желязков.

"В оставащото време на този парламент ние ще работим и съобразно времето и сроковете по тези и други значими за обществото въпроси", декларираха от преговорния екип. Желязков допълни, че за тях е важно да се разгледа подготвеният от ГЕРБ-СДС проектозакон за отнемане на незаконно придобито имущество и една от препоръките на Съвета на ЕС, свързани с обществените поръчки и тяхното оптимизиране.