"Продължаваме промяната"- "Демократична България" внасят още днес правилата за избор на състава на антикорупционната комисия без да чакат ГЕРБ. Това съобщиха лидерите на коалицията на брифинг в парламента. И наред с това декларираха, че не са избързали с оставката на кабинета, за да предизвикат по-бързо избори, а държат да има правителство, но такова, което да не отлага реформите, като в този случай - със закъснение от половин година. 

"Шест месеца се забавихме, България няма време да отлага реформи", каза Христо Иванов. "Нямаме време да държим страната в безвремие", каза той в отговор и на въпроса за упрека на ГЕРБ защо толкова много са бързали с гласуването на оставката на премиера Николай Денков. И Иванов, и Кирил Петков, и Атанас Атанасов подчертаха, че обещанията са, за да се изпълняват. 

"Не искаме избори, но не искаме и управление без реформи", заяви Кирил Петков. Същото потвърди и Христо Иванов: "Нашата цел е да има реформи и отговорно работим да има правителство".

"Преди две седмици предложихме текста на нашия меморандум. Не ние сме тези, които отлагат и бавят реформите. Най-накрая да седнем да преговаряме, да преговаряме отговорно", призова той. Кирил Петков, от своя страна, изтъкна, че те нямат червени линии. "Влизаме с най-конструктивния възможен тон в тези разговори, но с ясна и твърда позиция по тези реформи. Ние нямаме червени линии, това са червените линии на обществото. Стабилността на управлението трябва да продължи", смята Петков.

Той не пожела да отговори на въпроса дали в преговорите са склонни да се откажат от искането си Николай Денков да бъде вицепремиер, но и външен министър. "Ще се опитаме разговорите да се водят на работната маса, а не пред медиите", отвърна Петков.

Той призна, че оценката на Николай Денков за работата на министрите е отдавна готова, но не знаят дали тя се припокрива с тази на вицепремиера и ротационен премиер Мария Габриел. "Ние не сме видели още оценката на Мария Габриел, защото много се забавихме, трябваше да я видим преди днешната дата и се надяваме в петък това да е една от темите", коментира Петков.

Той обясни, че техният преговорен екип ще бъде съставен от лидерите на ПП-ДБ, за да се вземат по-бъзо решенията. "За да можем адекватно да водим максимално конструктивен разговор с една много важна цел - да не отиваме на избори. Колеги, част от преговорния екип, са в чужбина, ние ще ги изчакаме", обясни лидерът на ПП. 

"Направихме много неща и оценката за това правителство трябва да е много висока. Идеята, че ние сме си спазили уговорката, не е изненада. Аз съм много горд, че си спазваме думата. Следващият премиер трябва да се казва Мария Габриел, но българските граждани да знаят, че регулаторите, службите и съдебната система работят за тях", обобщи Кирил Петков.

От партията признаха, че имат точки на несъгласие с ГЕРБ в раздела за регулаторите и службите. "Обществото като цяло не желае избори, тази тема от няколко дни се набива в главите на хората и донякъде ги дразни", установи лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който определи виждането на ГЕРБ за рокадите в спецслужбите като "нонсенс". В проектодокумента на ГЕРБ е записано, че е недопустимо партиите да излъчват ръководителите на ДАНС и ДАТО, а дискусията трябва да се води в Съвета по сигурността към МС.

"Несъгласията са налице, но те могат да бъдат и трябва да бъдат преодолени с преговори. Публично им отправяме покана към Борисов и Габриел, като се върнат от Букурещ", добави Атанасов. И подкани Борисов да оглави още през уикенда преговорния екип "начело на своята дамска чета".