Министърът на електронното управление Александър Йоловски е бил подлаган на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" - това по думите на Тошко Йорданов от ИТН е станало ясно по време на втория председателски съвет днес, на който трябваше да се обсъди казусът с машините за гласуване. 

Според Йорданов самият Йоловски признал, че е бил заплашван и притискан, за да не се правят обществени поръчки с фирмите, които осигуряват информационната сигурност, а тази процедура да се извърши без контрола на обществените поръчки.

Зам.-министър Михаил Стойнов в момента се разпитва в ДАНС, каза още Йорданов.

По думите му заместникът на Йоловски е направил всичко на своя глава. Министърът на електронното управление още преди вота предал правомощията си на своя заместник, за да не бъде обвинен, че може да манипулира изборния процес, тъй като е бил член на "Информационно обслужване".

По-рано на брифинг пред медиите Александър Йоловски обясни следното: 

"С моя заповед, предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър Михаил Стойнов, в рамките на месец септември, на 19 септември, съм му възложил той да изпълнява всички права, задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Именно поради това, че той притежава необходимите технически качества и професионални умения да извърши тази задача, както трябва". 

Заради всичко това Тошко Йорданов настоя за вот без машини в неделя.

"Това компрометира целия процес по валидиране на машините, министърът на електронното управление потвърди, че процесът още не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира масивите за изборите, т.е. на тези избори машини не трябва да има и не може да има, защото законът е такъв.

От думите на Йорданов стана ясно и че на председателския съвет, освен министърът, са присъствали ГЕРБ-СДС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН), както и Мария Габриел, която в момента изпълнява функциите на премиер.