Партиите, избрали и подкрепящи правителството, намериха изход от напрежението, което се породи след избора на подуправителя на НЗОК, посочен от ГЕРБ вчера, на което се противопоставиха от ПП-ДБ. След разговори в парламента между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев заявиха пред медиите, че процедурата ще започне отначало и ще има нов избор на ръководство на НЗОК. Същото потвърди и лидерът на другата парламентарна група зад кабинета - ДПС, Делян Пеевски.

На разговора между ГЕРБ и ПП-ДБ са се договорили да разпишат регламент, по който да избират всички състави на регулаторите, които предстои да бъдат попълвани. И понеже съгласието да има такъв регламент, за който партиите от мнозинството говорят от самото начало, но не успяваха да изработят, изборът на ръководство на Здравната каса ще започне отначало.

"Проведохме разговори и стигнахме до решение, че вчерашната процедура по избор на подуправител на НЗОК не е нормативна. Разбрахме се да започнем разговори за регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите. Този регламент ще гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението", каза Христо Иванов в кулоарите, а редом до него бяха Бойко Борисов и Асен Василев.

Иванов обясни и за постигнатата договорка за рестарт на избора на ръководство на Здравната каса.

"Заради опорочения избор на ръководството на НЗОК ще отправим молба към двамата да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях, с благодарност за готовността им, за да можем да стартираме процедурата на чисто по новия регламент. Всички останали назначения ще изчакат този регламент", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Подкрепата ни за кабинета беше потвърдена - както за акад. Денков, така и за Мария Габриел", каза Борисов и обясни, че управителят и подуправителят на Касата ще направят крачка назад, както са се споразумели политическите сили. Борисов каза още, че няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев, защото е съобщил, че за последния месец има събрани 1 милиард лева повече.

"Доста неща за данъчните закони си говорихме конструктивно. И когато водим едни нормални разговори без истерия и крясъци от първия ред, можем да намерим консенсус по всички теми", изказа задоволство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи законите по Бюджет 2024, включително и този на НЗОК.

"След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент, точно обратното. Затова проведохме час и половина разговор - бюджетът на касата и на държавата ще бъдат подкрепени. Водим с Христо Иванов разговор за конституционната реформа, той е водещ там и там ще ни трябва и ДПС. Така че се договорихме по всички въпроси", коментира лидерът на ГЕРБ. 

Финансовият министър Асен Василев пък се похвали, че за първи път от над 20 години през ноември държавата събира повече данъци, отколкото е похарчила и ще има намаление на дефицита от 0,8% на 0,6%. Това, по думите на Василев, ни позволява съвсем спокойно да се поберем в изискването за 3% дефицит.

"Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат. Събираемостта се вдига значително, така че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложеното. Има ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща да се договорят за данъчните закони, но това е една стабилна основа за нашата основна цел за догодина - да влезем в еврозоната", заяви Василев.

След съвместното изявление на Борисов, Иванов и Василев своя коментар по темата направи и Делян Пеевски, който не беше изненадан от развоя. "Съгласни сме с това, което се разбраха Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов", каза Пеевски.

"Процедурата ще тръгне наново и по нов регламент", допълни той. "Темата приключи. Ще бъде поискана оставката и на шефа на касата, и на зам.-шефа на касата, и ще тръгне процедурата отново", потвърди съгласието си Пеевски. 

"Разумно е да се направи този регламент в партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство, ще участваме в това нещо", коментира лидерът на ПГ на ДПС. Той уточни, че партията ще участва в регламента, който засяга конституционното мнозинство и регулаторите.

"В управлението, изпълнителната власт няма да се включваме нито на ниво министри, нито на зам.-министри", заяви Пеевски. "Видяхте колегите в какъв състав дойдоха при вас, за да е ясно кои са управляващите, ние подкрепяме", допълни той.

Пеевски допълни, че ДПС няма отношение към ротацията и това си е договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"За премиер няма отворен въпрос, те си имат регламент да се ротират на девет месеца, това си е техен регламент", каза той.

Именно изборът на подуправителя на НЗОК Момчил Мавров, кандидатура на ГЕРБ, разтърси вчера за пореден път управляващите партньори, тъй като ПП-ДБ, които имат свой представител на шефския пост, бяха против кандидатурата на заместника му. Опозицията пък обвини ГЕРБ и ПП-ДБ, че се борят за едни 8 милиарда лева за здравеопазване, които не могат да си поделят.