Проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 103 народни представители, "против" бяха 83, нямаше "въздържал се"

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.

При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи със скандали и обидни реплики. Спорът между парламентарните групи започна с това кой е допуснал точката да влезе извънредно в дневния ред на парламента, а накрая се стигна до взаимни обвинения в корупция и заплахи за отстраняване на управителя на Касата.

От ПП-ДБ обвиниха "Възраждане", че са гласували за включване на точката в дневния ред и така са дали възможност да бъде избран.

"Имат перфектната възможност ей сега, в момента, да подадат оставката на правителството. В знак на протест срещу включването на тази точка. За пореден път даваме възможност на това правителство, на тази формация, да се освободят от оковите на ДПС и на ГЕРБ, отговори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Росица Пандова от ПП-ДБ заяви, че има съмнения, че името на Мавров е замесено в корупция.

"Професионалната биография на проф. Мавров е изключително добра, но до мен достигна информация, че има прокурорско разследване и аз бих искала да знам има или няма такова", заяви Пандова.

Снимка: БТА

В отговор Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че номинираният от ПП-ДБ управител на НЗОК Станимир Михайлов е попълнил декларация с невярно съдържание за цената на закупен имот и затова, че не е ипотекиран. Не е подал и декларация в ДАНС затова кой е крайният собственик на ръководеното от него дружество. Затова Ангелов се закани:

"Много скоро тази грешка ще бъде поправена, много скоро, съгласно процедурата на Народното събрание за отстраняване на управителя на Касата, щом толкова много казвате, че той е честен. Не, не е честен".

Наказание забележка отнесе депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов заради обиди към Кирил Петков от трибуната в парламента.

Снимка: БТА

По време на дебата той припомни, че Кирил Петков е предоставил декларация, че е единствено български гражданин, за да стане министър, а впоследствие се оказало, че все още не е освободен от канадското си гражданство. Коментира и работата на прокуратурата.

"Нали правихте съдебна реформа, колеги златни, прекрасни, малки? Какво не ви харесва сега в съдебната реформа? Какво не ви харесва сега в този прокурор? Нали махнахте предишния и оставихте този, това ли ви е съдебната реформа?"

Междувременно от първия ред се чу как Кирил Петков го пира "Кой е малък?".

"Да кажа само какво чух долу от първия ред. Кирил Петков, който е функция на баща си, зададе въпроса "Кой е малък?", явно визирайки ръста ми от 1,70 м. Ако аз съм 1,60 м, това, което смятате за ваше, е сигурно 10 сантиметра", каза Йорданов.

Междувременно Петков стана, мина покрай него и му направи многозначителен знак, който наподобяваше показване на разлика в ръста им. Йорданов пък се обърна към Делян Пеевски с молба: "Моля ви, набийте му канчето отново, само от вас го е страх".

С това Йорданов отнесе забележка, която е седмата за него в 49-ото НС.

Депутатите удължиха времето на пленарното заседание до гласуване на точката за избор на подуправител на Касата.

Снимка: БТА