Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. Той бе подкрепен от 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Против" проектосметката на Касата бяха 60 депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", без "въздържал се", предаде БТА.

Проектобюджетът е съставен при запазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8%.

По-рано през седмицата Комисията по бюджет и финанси и Комисията по здравеопазване в Народното събрание не прие на първо четене законопроекта. Главните възражения бяха: запазва се високият процент на доплащане - 48 на сто, от пациентите (ДПС), концептуални промени на закона се уреждат чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта (ГЕРБ-СДС - виж по-долу), запазва се структурата на здравноосигурителните плащания (БСП).

Какви са показателите на проектобюджета на НЗОК за 2024 г.

Здравноосигурителните приходи са в размер на почти 8 млрд. лева, от които близо 4,9 мрд. лв. са от здравноосигурителни вноски и близо 3,1 млрд лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Общо разходите са в размер на малко над 8,163 млрд. лева, което е с над 1,1 млрд. лева повече от бюджета на НЗОК за 2023 г.

За здравноосигурителни плащания са предвидени 7 630 931 400 лв., като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 038 500 лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 567 208 100 лв., за дентална помощ - 328 882 300 лв., за медико-диагностична дейност - 261 845 400 лв., за болнична помощ - 3 572 644 400 лв.

В проекта на бюджет се предвиждат 2 023 544 700 лв. за лекарства за домашно лечение, за медицински изделия, за диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, за дейности по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК, за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и др. В резерва на Касата за следващата година са заложени 238 764 300 лв.

За дейности за здравнонеосигурени лица в проекта на бюджет са предвидени 8 789 000 лв.

Предвидени са 15 млн. лв. за пренатален и постнатален скрининг, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов пред здравната комисия. За дентална помощ се предвиждат близо 55 млн. лв. повече в сравнение с тази година, посочи той. Намаляването на парите за лекарствата за домашно лечение е само с пет милиона лева, тъй като има неизпълнение на заложените в настоящия бюджет средства, каза още той. 

С преходните и заключителните разпоредби се въвеждат ограничителни мерки по отношение сключването на договори през 2024 г. с лечебни заведения за болнична помощ, които са получили разрешение за дейност за пръв път след 31 декември 2023 г. и/или в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември т.г. (срещу това възразиха от ГЕРБ-СДС).

Предлагат се изменения и допълнения на Закона за здравното осигуряване, с които се предвижда министърът на здравеопазването, в качеството му на централен орган за покупки в сектор "Здравеопазване", да бъде заменен с управителя на НЗОК по отношение провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки за лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

По време на дебатите опозицията разкритикува бюджета на Здравната каса най-вече заради липсата на заложени реформи в него, които да разрешат проблемите в здравеопазването.

От "Възраждане" упрекнаха управляващите, че българите продължават да доплащат за здраве. "Колкото и да нарастват средствата, достъпът на гражданите до здравеопазване остава един и същ. План за реформа няма за пореден път", Маргарита Махаева от "Възраждане". Според съпартийката й Маргарита Генчева в сила остават лимитите на клиничните пътеки, а от партията не са видели достатъчно буфери, предвидени в бюджета.

"Наливаме 1 млрд. повече в същата каца без дъно от миналата година", обобщи Генчева с констатацията, че парите за здраве в държавата предлагат още от същото.

Последната й реплика беше взета под прицел от Искрен Митев от ПП-ДБ, който използва случая да напомни, че именно с гласовете на "Възраждане" са избрали подуправител на НЗОК, който точно това ще предлага - "още от същото".

"Няма как да изисквате от останалите ПГ да гласуват с против това, което на вас ви се иска, не може да има диктатура на ПП, това е избор на сглобката", отвърна на контраатаката за НЗОК депутатът от ИТН Гроздан Караджов. "Крайно време е да започнете да го учите този урок", обърна се той към ПП-ДБ.

"Не смятайте, че вие трябва да сте единствената врата към фарма мафията, не, вашите коалиционни партньори вчера ви сложиха втори човек, ще делите на две, точка", заключи Караджов, докато в този момент в кулоарите лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ даваха изявлението, че ще има рестарт на процедурата по избор на ръководство на Здравната каса. 

Депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев пък напомни на критикуващите бюджета на Здравната каса, че парламентът само осигурява парите за здраве, а не и качеството, и контрола на разходването им.

"Понеже всички се изказаха колко е лош този бюджет - да, ние правим политика с даването на средства. Оттам нататък имат ангажимент за качеството и контрола изпълнителите на бюджета", напомни докторът от ПП-ДБ. По думите му инвестициите в първична и извънболнична помощ в бюджета досега са довели до това, че към момента вече нямало места за специализанти, което показвало, че е било успешен ход.