"Има такъв народ" и "Възраждане" поискаха оставката на премиера Николай Денков, като използваха различни поводи за това. От ИТН изтъкнаха скандала с намерението за продажба на държавния земеделски фонд и натиска върху министрите на електронното управление и вътрешните работи, а от партията на Костадин Костадинов я поискаха заради желанието му "Възраждане" да бъде забранена.

Атаките на опозицията срещу премиера се заредиха по време на парламентарния контрол.

"Преди няколко месеца лицето Денков заяви, че има подозрения какво представлява "Възраждане" и има искане да бъде забранена", заяви Цончо Ганев. Той обаче съобщи, че прокуратурата преди седмица е отказала да направи това заради липса на аргументи по сигнала, подаден от БХК и група общественици. "Кога точно ще се извиниш на "Възраждане"? Днес или ще си подадеш директно оставката веднага?", попита Цончо Ганев.

Денков отрече да е искал забраната на партията на Костадин Костадинов. "Ще си подам оставката, когато престанете да лъжете, което не знам дали ще бъде скоро. Не съм искал забрана на "Възраждане", не съм искал изчегъртване. Никога не съм поръчвал на службите да правят нищо спрямо партия "Възраждане", така че това са долнопробни лъжи и няма за какво да се извинявам", отрече премиерът.

"Денков, казахте две лъжи в едно изречение, това, което бяхте казали, че ще правите, беше по отношение на ГЕРБ и ДПС, че ще ги изчегъртвате", репликира Ганев и добави, че реалността днес е точно обратната - "всекидневно обслужване по всякакъв начин" на ГЕРБ и ДПС. "Иначе и в момента бленувате забрана. Вие искате забраната на 358 хил. българи, да нямат право на глас. Хубаво е да отидете да се занимавате с шампоани, веро и сапуни. Оставка днес", възкликна депутатът от "Възраждане".

"Обръщам се към българските граждани - не, не искам забрана на партия "Възраждане", това, което искам, е всички хора да слушат и да вземат решения в полза на България, нека хората сами да преценят кой за какво се бори", заключи Денков, като преди това заключи, че "Възраждане" не следват решенията в полза на България, а онези, които са само в тяхна изгода.

Атаката към министър-председателя по време на парламентарния контрол беше от две посоки - и от ИТН му поискаха оставката, а той отвърна "имам къде да отида, за разлика от вас".  Лидерът на групата Тошко Йорданов пък си позволи да нарече премиера "сапунът от първия ред" - репликата остана без реакция от водещия заседанието, както и от наречения по този начин.

Пръв от групата Станислав Балабанов упрекна Денков заради скандала с намеренията на финансовия министър за продажба на държавна земя, а после и Гроздан Караджов - заради натиска над министрите Йоловски и Калин Стоянов от страна на Кирил Петков, както твърдят те.

"За нас най-актуалният въпрос е кога ще си подадете оставката, но понеже няма да ми дадете отговор на този въпрос, но искам да ви попитам за един ужасен и отвратителен скандал. Вашият министър на финансите буквално излъга, като се закле, че няма да продава никаква зцемя за 340 млн.", започна той и цитира кореспонденцията между министрите на земеделието и финансите, като обвини Асен Василев в лъжа. "Имате ли доблестта и честта да поискате оставката на министъра, или преди да я поискате ще идете да го попитате можете ли да я поискате", добави депутатът от ИТН.

"Най-скандалното е повтарянето на думата скандал, защото ИТН не се интересува от нищо друго освен от скандала. Първо, няма да се продават земи и тази тема е приключена, каквито и писма да са разменяни. Говорих и с двамата министри, никой от тях няма такива намерения, няма и финансова изгода да се продадат тези земи. Тази тема е приключена по отношение на продаването на земите", отвърна премиерът.

"Имаме нови мантри - за правилната и грешната посока - правилната е на ПП-ДБ, само когато се назначават наши хора", констатира Гроздан Караджов в коментар на изявлението на премиера от сутринта.

"Всяка крива, успоредна на партийната линия, е права терминологията на Живков. ДАНС обаче е много правилна институция, никак не е пробита, когато подготвя справка на ненашите хора. Тзи нескопосан пиар и откровени лъжи, как сме на една ръка от Шенген, нито Шенген е на една ръка разстояние, нито пък еврозоната, това са двете порочни листа на тази сглобка", заяви депутатът от ИТН.

Денков довърши тезата си от сутринта: "Нека да дефинираме координатната система - правилната линия е тази, която реализира законодателната и управленската програма, и всеки опит за отклонение води в грешна посока. Аз ще работя дотогава, докато мога да реализирам напредък по двете програми, в координация с НС, разбира се".

Караджов обаче настоя да чуе отговора на въпроса - министрите Александър Йоловски и Калин Стоянов ли лъжат за оказан натиск от Кирил Петков, или мандатоносителят. "Изяснихте ли си кой лъже в тези два криминални казуса. Министрите ли лъжат, или Кирил Петков? И да ви припомня - кога ДАНС е правилната институция за вас?", попита депутатът от ИТН.

"Да, аз имам информация, знам каква е ситуацията с министрите и в резултат смятам, че трябва да продължим така, както в момента действаме. Там, където има проверки, те трябва да изкарат резултати", бе отговорът на министър-председателя, от което Гроздан Караджов остана недоволен и обобщи, че всъщност не е получил отговор на въпроса си кой лъже за натиска над министрите.