Политолози свързаха ареста на Борисов с пиар акция след "свиване на ножицата между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ" и обявения от ГЕРБ курс към предсрочни избори, както и с визитата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Главният въпрос е как Иван Гешев ще се позиционира в тази акция.

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов идва, след като ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори, коментира политологът Стойчо Стойчев пред bTV. Според него в случая се търси PR ефект.

"Аз не смятам, че им е станало известно на тези хора някакво кой знае какво уникално престъпление, което едва ли не в момента, и би било потулено от Бойко Борисов. Напротив, цели се да се постигне ефект и то тогава, когато социолозите регистрират спад в доверието към управляващото мнозинство в правителството", коментира още политологът.

По думите му правителството е изправено и пред трудни коалиционни взаимоотношения, също е подложено на натиск отвън за ясно и категорично позициониране на България по отношение на войната в Украйна.

"Това са много фактори, които изискват, както се казва, спешни пиар действия от правителството, за да се гарантира най-малкото поне пред съюзниците и пред ключови партньори на България, че правителството действа в някоя посока", допълни Стойчев.

Акцията на МВР се случва навреме в политически план, коментира и политологът Първан Симеонов пред Новините ON AIR.

"Образът, който ще се създаде в обществото е, че след визитата на Лаура Кьовеши идват тези арести. Разсъждавайки политологично, трябва да кажем, че това се случва навреме в политически план. В България политическото разделение "за" и "против" Борисов беше започнало да избледнява. Сега, когато ножицата между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ започна да се свива, се връщаме към дневния ред от 2020 г.", коментира политологът.

Той подчерта, че в настоящата ситуация въпросите са повече от отговорите.

"Главният въпрос е как Иван Гешев ще се позиционира в тази акция. В момента се решава и съдбата на съдебната власт в България, която е централна тема за това управление", заяви Първан Симеонов.

Политологът коментира, че международният отзвук от акцията срещу бившите управляващи няма да се отрази добре на страната ни.

"Едно е неприятно - арестуван е лидер на опозицията. Това не се е случвало скоро в българската история. Не съм сигурен, че изглежда добре във външнополитически план, но никой не ни е виновен, че сме в тази ситуация", каза още Симеонов.

Два са основните разкази за ареста на Борисов - ПР акция и ако нашето правосъдие спи, то Европа не спи, коментира политологът Страхил Иванов пред БНТ

Според него тук трябва да анализираме радостта на българското общество от този арест. "Защо българското общество се радва, когато някой политик бъде арестуван. А при Борисов радостта е най-голяма", коментира Страхил Иванов по БНТ.

Задържането на Борисов е координирана акция межди министър-председателя Кирил Петков и Васил Божков, смята политическият анализатор Виктор Димчев.

"От това, което знаем до момента, се създава усещането, че акцията е заради някаква лична вражда между премиера и лидера на ГЕРБ, с участието на Васил Божков", обясни той пред NOVA.

Сходно мнение изрази и Нидал Алгафари.

"Напълно възможно е да става въпрос за координирана акция. Нищо не знаем. Това, което ме изненада е начинът, по който се случи акцията и времето в което това стана. Не можеше ли Борисов да бъде привикан, да му се предявят някакви искания, после и задържан", коментира той.