Арестът на Севделина Арнаудова, пиарката на Бойко Борисов, не е законен. Това става ясно от решение на съда по жалба от Главната дирекция "Национална полиция" срещу определението на Софийски районен съд. Адмистративен съд София-град (АССГ) остави в сила решението на долната инстанция.

МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева. Решението на съда е окончателно.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд.

Разпореденото задържане за 24 часа "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се посочва в решението на административния съд.

Според него в заповедта за задържане липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни", че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение.

Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.

На практика съдът обявява, че задържането на г-жа Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно, посочи пред БТА адвокат Станислава Каракушева, която е защитник Арнаудова. Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане.

Адвокат Каракушева заяви още, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов.

Процесът за ареста на Горанов тепърва ще се гледа от АССГ.