Прокуратурата го обвини, че като вътрешен министър е възпрепятствал разследване, като е отказал да разпореди подслушване със СРС на Орлин Тодоров - ексдиректор на звеното на ГДБОП във Велико Търново.

Делото ще бъде разгледано от 2-ри състав на съда.

При разследването срещу Тодоров през 2009 г. наблюдаващият прокурор е изготвил 6 искания за прилагане на СРС, които били разрешени от съдия.
И на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".

Данните за извършеното престъпление от Цветанов са открити при разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.
Според запознати, бившият МВР шеф е сложил чадър над Тодоров заради приятелството му с Флоров.

Според обвинителния акт Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е "осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин".

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Преди време стана стана ясно, че следователки са объркали обвинението срещу Цветанов.

Съдията чрез жребий

Съдия Димитрина Ангелова пое процеса, след като беше определена чрез жребий със системата за случайно разпределение на делата в съда.

Ангелова е съдията, която вече е разглеждала редица обществено значими дела, сред които и това срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Делото срещу Цветанов бе разпределяно между всички съдии в градския съд и не е имало такива, които били изключени от жребия.

Срещу него се води и разследване за незаконните подслушвания, които е правела специализираната дирекция СДОТО.