Цветанов е обвинен, че като министър, въпреки задълженията си, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

При разследването срещу Тодоров през 2009 г. наблюдаващият прокурор е изготвил 6 искания за прилагане на СРС, които били разрешени от съдия.
И на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".

Данните за извършеното престъпление от Цветанов са открити в хода на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Според запознати с производството, бившият МВР шеф е сложил чадър над Тодоров заради приятелството му с Флоров. От столичното следствие обаче отказват информация за движението на делото срещу Станимир Флоров, с мотива, че било секретно, предаде БТА.

Според прокуратурата, с отказа си да подпише СРС-тата, Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

Сега съдът има възможност, ако открие нарушения в работата на прокуратурата да върне делото за доразследване или да насрочи дата за процеса срещу Цветанов, което ще се случи след съдебната ваканция.

След жребий делото срещу Цветанов поема съдия Димитрина Ангелова, съобщиха от Софийски градски съд. От там уточниха, че в жребия са участвали всички магистрати. Ангелова бе съдийката по процеса срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Цветанов: Жертва съм на организираната престъпност

Бившият вътрешен министър заяви пред журналисти в парламента, че е жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица. Така той коментира внесения в съда обвинителен акт.

Това, което съм искал през цялото време, е колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакван. Знаем, че всичко това, което се прави срещу мен, съм жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица”, каза Цветанов.

На въпрос как ще доказва това в съда бившият вътрешен министър отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен.

Отговорът на прокурора

Изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков не споделя думите на Цветанов, че е жертва на организираната престъпност. В коментар пред медиите за обвинителния акт, Диков допълни, че "недопустимо се е получило прецизирането на текстовете, по които Цветанов ще отговаря пред съда".

Разпитани са седем свидетели, направена е една графологична експертиза и са приложени шест документа. Прокурорът даде да се разбере, че не толерира да бъде допускана разлика между текст, с който се иска свалянето на депутатски имунитет, с текст, по който въпросното лице отива на съд. Заради допуснатата неточност обаче засега няма решения разследващите да понесат санкции.

Вчера стана ясно, че следователки са объркали обвинението срещу Цветан Цветанов, а адвокатът му Менко Менков е направил необходимото за ускоряване на делото. Наложило се Цветанов да отиде в Софийска градска прокуратура с адвокат Каракушева, за да съдействат по-бързо да бъде внесен обвинителният акт.

Това е второ обвинение срещу Цветанов. Той вече е подведен под отговорност, че е допуснал безконтролно подслушване. Това разследване още не е приключило.