За 7 заседания по делото са призовани над 100 свидетели и вещи лица, а магистратите отхвърлиха искането процесът да бъде при закрити врата.

В изчетения пред съда обвинителен акт на прокурор Валентин Вълков, който е 108 страници, ясно са посочени различни случаи, при които бившият началник на ТЗ „БОП” системно е предоставял класифицирана информация от СРС-та на бизнесмена Петър Христов по знакови случаи, като „бебето във фризера”, „Килърите” и „Фалшификаторите”, съобщи "Фокус". Двамата се познавали още от 1990 година.

При разследването на случая с „бебето” в Горнооряховската болница, бизнесменът знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на МБАЛ – Миролюб Кожухаров. Той уредил журналист на национална медия да получи информация лично от Орлин Тодоров.
Тодоров от своя страна определил пред журналиста информацията като пикантна, след което журналистът публикувал статия „Бебе във фризер”. Това действие компрометирало друго водено разследване във връзка, с което били подслушвани телефоните на Кожухаров и тогавашния кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

Орлин Тодоров предоставил и информация относно разследване срещу бизнесмените Георги Илиев - Диска и Георги Ганчев - Американеца. Той е предоставял на Христов и информация за разследване за източване на ДДС чрез фиктивен износ на захар.

Тодоров наричал бизнесмена Христов „шефе”. Христов от своя страна често препоръчвал как да се водят разследванията и кой да е наблюдаващ прокурор.

Великотърновски журналисти получили информация от Тодоров и за адреси, които са щели да бъдат претърсвани от полицията, по случая с двамата братя Ивелин и Владимир Шишкови, арестувани за трафик на хора в Белгия. Журналисти научили от Тодоров и подробности около разследвания, свързани с бившия шеф на болницата в Павликени д-р Пенчо Пенчев и на бившия кмет на село Кесарево Румен Павлов – Пантерата.

Орлин Тодоров, освен в разгласяване на информация по досъдебни производства, представляващи държавна тайна, е обвинен и в злоупотреби със служебно положение и склоняване на длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство. Той предоставял информация от базата данни на полицията в полза на свои приближени.

В обвинителния акт се посочва, че за периода, в който Орлин Тодоров е работил в системата на МВР на различни длъжности, той е наказван седем пъти, правени са му четири проверки, по които Военноокръжна прокуратура е отказала да образува обвинения.

Орлин Тодоров не пожела да даде обяснения по обвинителния акт пред съда.

Съдия Пламен Борисов заяви, че съдът ще следи разпитите на лица, свързани с информация, представляваща държавна тайна, както и такива, свързани с интимния живот на подсъдимия, да се провеждат при закрити врата, предаде по-рано "Фокус". Според съда декласифицираната информация се съдържа в отделни томове, което няма да застраши запазването на държавната тайна.

Орлин Тодоров бе задържан на 11 март 2011 г. във Велико Търново. В продължение на една година му бе наложена постоянна мярка "задържане под стража", след което беше пуснат под домашен арест, а впоследствие и освободен под гаранция.