Президентът Росен Плевнелиев прие строя на почетните роти на формированията на Сухопътните войски и Военновъздушните сили от Пловдивския гарнизон.

Да отдадат почит към участниците в историческия акт от есента на 1885 година в Пловдив дойдоха и служебният премиер Георги Близнашки, президентът Георги Първанов /2002-2012/, министри, евродепутати, дипломати, висши военни от Българската армия, представители на местната власт и на църквата.

Уроците по родолюбие от решителните дни на 1885 година ни карат основателно да се гордеем, че сме народ силен и смел, посочи президентът Плевнелиев. Той призова "във времена на изпитания никога да не забравяме, че "Съединението прави силата", че ние самите сме творци на собственото си бъдеще и че то зависи от всеки един от нас". Според него, ако потърсим съвременните измерения на българското обединение, можем да ги открием в светлите примери на гражданска доблест, на човешка взаимопомощ.

В тази връзка президентът припомни, че с човещина и подадена ръка и грижа за ближния преживяваме природни бедствия и изпитания.

"Вярвам, че ако нашите предци можеха да видят стореното от хилядите доброволци, да усетят съпричастността на целия ни народ с изпадналите в беда, щяха да разберат, че техният подвиг е намерил добра почва във времето,"
каза още президентът.

Когато свободата споходи само част от българския народ, именно Пловдив се отказа от своя статут на първи град в името на съединението на България, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

129 години след най-пловдивския ден пловдивчани продължават да работят заедно
за благото на своя град, заяви кметът.

Тотев благодари на всички, които се ангажираха с "нелеката задача" Пловдив да участва в надпреварата за културна столица на Европа-2014. Само преди ден Пловдив бе обявен за българската номинация за европейска културна столица.

Тържественото честване продължи с полагане на цветя пред паметника на Съединението от името на всички държавни институции, местната власт, политически партии, граждански организации, военни формирования, граждани,

По-рано днес държавният глава и премиерът посетиха изложбата "Светът на Яворов", подредена в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив.