Правителството в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. за финансово осигуряване на дейностите по демонтажа, транспортирането до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориалния комплекс "Паметник на Съветската армия" до възлагане на дейностите по тяхната реставрация, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна през декември миналата година след решение на областния управител на София Вяра Тодева. Решението ѝ предизвика разнопосочни реакции в парламента, сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет и сред обществото.

Според премиера в оставка Николай Денков монументът разделя българското общество.

На 23 декември 2023 г. демонтираните бронзови фигури от монумента "Паметник на Съветската армия" бяха транспортирани до площадката за съхранение в софийското село Долни Лозен. Тогава от Областната администрация на София съобщиха, че паралелно с транспортирането започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

Действията са в изпълнение на ангажимента на администрацията да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, посочиха от областната администрация, припомня БТА.