Областният управител на област София поиска в писмо от служебния премиер Димитър Главчев завишаване на сумата за разходи на областната управа по реставрацията и консервацията на отрязаните фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия. Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на отрязаните фигури от Паметника на Съветската армия в Музея на социалистическото изкуство, съобщават от областната управа.

В писмото Тодева е поискала увеличаване на отпуснатите средства във връзка с по-рано провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка. Внасянето на проекта в МК е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 09.03.2023 година. В идейния проект е предоставен план за позиционирането на фигурите.

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2 548 000,00 лв. (два милиона петстотин четиридесет и осем хиляди лева), в това число с включени 10% непредвидени разходи, съобщават на сайта на областната администрация в София.

Междувременно, след като вчера ВАС прекрати делото, образувано от "Изправи се.БГ и Мая Манолова срещу демонтажа на монумента, днес върховните съдии се произнесоха със същото решение и по жалбата на "Възраждане", която е идентична. С решение от днес Върховният административен съд прекрати разпореждането на Апелативния съд в София-град (АССГ) по жалбата на партията на Костадин Костадинов за спирането на демонтажа.

Магистратите обявяват , че искането на "Възраждане" е без правен интерес и разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като, съгласно разпоредбата, Административнопроцесуалния кодекс (АПК) правен интерес за оспорване имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него, или за които той поражда задължения, информира БТА.

Политическата партия може свободно да изразява политическо отношение към действията на административния орган, но не разполага безусловно с процесуалното право по чл. 250 от АПК, респективно да иска прекратяването им по съдебен ред, доколкото не е насочено пряко към засягане на нейни права и законни интереси, посочват от ВАС.

Действията, чието прекратяване се иска, не засягат пряко и непосредствено дейността на политическата партия и нейните субективни права, поради което искането като недопустимо, е следвало да бъде оставено без разглеждане. АССГ не е изложил мотиви във връзка с накърнени права и интереси на искателя в качественото му на политическа партия освен обявените цели за защита на българската култура, пише още в съобщението.

Магистратите отбелязват още, че действията трябва да са извършени към момента на подаване на искането. Тези действия не може да са приключили или предстоящи - действията по демонтажа са прекратени на 14 декември 2023 г., а жалбата на "Възраждане" е подадена на 15 декември 2023 г.