От Областна администрация започнаха действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника Паметника на съветската армия в София, а също така и по консервацията на постамента.

Действията са започнали предиобяд днес от 11.30 часа. Те са в изпълнение на заповед на главния архитект на Столична община от 20.03.2023 г., издадена след обследване на състоянието на монумента, разположен в "Княжеска градина", съобщиха от областната управа.

Оттам напомнят, че на 9 април Върховният административен съд отмени спирането на демонтажа на паметника като обезсили разпореждане на Административен съд София - град, с което по жалба на Сдружение "Изправи се.БГ", група физически лица и партия "Възраждане" беше наредено да се преустанови демонтирането на монумента. Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като сдружението и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

"С решението си ВАС не оспори твърдението ни, че разрушаването на Паметника на Съветската армия е незаконно, че действията на областния управител по бутането на паметника и нарязването на барелефите е незаконно. Това препятства правото на достъп до съд на всички граждани. Това нарушава правото ни на справедлив съдебен процес", каза Мая Манолова от "Изправи се.бг" пред монумента.

От сдружението призоваха новият служебен кабинет да уволни областния управител на София и общинският съвет да приеме предложението им за провеждане на референдум за възстановяване на паметника на мястото му в Княжеската градина в София.

Преди десетина дни, след решението на ВАС, областният управител Вяра Тодева изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, с което изиска да бъдат осигурени необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметник на Съветската армия. Внесен беше и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от ПСА в Музея на социалистическото изкуство.

Необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2 548 000 лв., в това число с включени 10% непредвидени разходи, сочат сметките на областната администрация в София.