"Аз днес ще кажа на всички държавници в ЕС - докато НС не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е", заяви преди срещата на върха в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков. 

"Не, нямаше хипотетична възможност, защото аз си държа думата, аз съм премиер на България", коментира той в отговор на въпрос дали е било възможно да приемем френското предложение преди заседанието на Европейския съвет.

"Независимо, че аз лично харесвам френското предложение. Това е много добро предложение. Имаме исторически момент в момента с това предложение да защитим българския интерес за много дълго време. И въпреки всичко - когато давам своята дума, че НС ще даде своето решение, аз ще си спазя думата", категоричен е Петков. "Допреди две седмици всички викаха "премиерът ще вземе сам решение на този съвет", вчера започнаха да викат "ама не, трябва парламентът да реши", възмути се още премиерът в оставка. 

Но обеща, че в близките дни този въпрос ще има своето решение.

Петков нарече "страхливци" и президента Румен Радев, и депутатите от ГЕРБ-СДС заради провала на заседанието на външната комисия в НС, когато трябваше да обсъди френското предложение за вдигане на ветото пред еврочленството на Северна Македония.

"Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, и в следващия момент да провалиш комисията", негодува той по адрес на Бойко Борисов. И отбеляза, че тази двойственост на лидера на ГЕРБ се наблюдава от 12 години.

"Втори ден не могат да направят кворум, защото ги е страх, защото не могат да изберат даже председател на НС", разгневи се Петков. И заключи за ГЕРБ: "Тези хора са едни страхливци, мислят само как да манипулират". "Или сте страхливци, или сте крадци, които се опитват да клатят правителството, или сте държавници", продължи да обвинява депутатите от опозицията той.

Кирил Петков разкритикува и президента Румен Радев, че не е свикал КСНС по темата за Македония.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място, викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме, но не. Това било работа на правителството, на премиера", разкритикува министър-председателят поведението на Румен Радев.

"Маските паднаха, омръзна ми от страхливци, защото това е исторически момент, който не трябва да изпускаме", каза Петков по повод френското предложение. "Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", добави той.

"През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство с една единствена цел - да откраднат милиарди", отново повтори тезата си Кирил Петков.