Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората. Следват фалити и безработица. Това написа министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова в своя профил във Facebook, след като втори пореден ден заседанието в НС не може да започне заради липса на кворум.

"Шокираща е безотговорността на новата коалиция ГЕРБ, "Възраждане", ИТН и ДПС. Днес отново не влязоха в залата и провалиха кворума на парламента. Свалихте Минчев, свалихте правителството. Едни заради егото си, други заради интересите си. А интересите на народа?", пита Нинова през социалната мрежа.

Тя алармира, че ако до петък не се приеме бюджетът на Държавното обществено осигуряване, през юли няма да има увеличение на пенсиите.

"Ако не се приеме Законът за енергетиката, няма да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и няма да се подкрепят фирмите. Следват фалити и безработица. Ако не се намали ДДС и не се премахне акциза, горивата няма да поевтинеят", отбелязва лидерът на БСП.

"Новото мнозинство е прокризисно. То блокира държавата. То ни вкара не само в политическа криза, но обрича народа на глад на прага на тежка есен и още по-тежка зима. Събрахте се! Хайде управлявайте! Поемете и понесете отговорност за безотговорността си", призова Корнелия Нинова.

Опозицията и днес не се регистрира за участие в пленарното заседание. След два неуспешни опита да даде старт, с почивка помежду им, временният председател на НС Мирослав Иванов разпусна депутатите.

"Очевидно днес отново няма да работим. Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие, но не Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа", каза Иванов и удари звънеца за закриване на заседанието.

Думите му бяха придружени от скандиране "мафия" от страна на народните представители от бившето мнозинство - ПП, БСП и ДБ. Останалите парламентарни групи отсъстваха от пленарната зала.