Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който ще пътува в Рим с българския президент Румен Радев, за да почетат заедно Св. св. Кирил и Методий, смята, че това е добър символичен жест от двете страни, който може да отпусне атмосферата преди преговорите между двете страни във връзка с блокадата на евроинтеграцията на страната, съобщи МИА.

Според Пендаровски двамата ще пътуват заедно в Рим не за да водят преговори или да решат спора, а заедно да почетат Св. св. Кирил и Методий, които никога не са били проблем между двете страни, нито дори в историческата комисия.

Пендаровски заяви, че след като той и Радев ще прекарат време заедно по време на пътуването, е неизбежно, че въпросът за евроинтеграцията ще бъде поставен. Той обаче отбеляза, че това ще бъде неформален разговор.

В дневния ред няма официални преговори. Не защото ситуацията е такава в София със служебното правителство, но защото президентът там, както и тук, не ръководи такива въпроси по оперативен начин. Правителствата на двете страни са тези, които бяха и ще продължат да отговарят за това, каза Пендаровски.

Ние ще пътуваме заедно, заедно ще отдадем почит на две или три места и ще се върнем заедно. Ще има разговори, но не преговори, каза Пендаровски.

Той отбеляза, че ще се опита да остане в същата рамка на телефонния разговор, който е имал с Радев преди няколко месеца. Ние имахме телефонен разговор по темата тогава. Всеки от нас изрази позициите си и аз информирах обществеността за това. Мисля, че Радев има по-умерена реторика, когато обяснява българските позиции, и очаквам разговорът с него да бъде достоен разговор между двама джентълмени, заяви Пендаровски в отговор на въпрос на репортер, след като се ваксинира днес с китайска ваксина в Куманово.