Без политическо правителство в България Република Северна Македония, според всички оценки, ще изпусне шанса да започне през юни преговори за членство в ЕС, защото служебното правителство, което ще се формира в България до предсрочните парламентарни избори на 11 юли, няма мандат да приеме политическо решение и да премахне блокадата от миналия декември за преговорната рамка за нашата страна, пише скопският "Слободен печат", предаде БТА.

Но независимо от малкия шанс македонското държавно ръководство поддържа умерена доза на оптимизъм, че на срещи на високо равнище на ЕС през юни може да бъде отправена покана към Скопие да проведе първата междуправителствена конференция, с която официално ще започне преговорите, а премиерът Зоран Заев призова ЕС да докаже своите ценности. Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че очаква от служебното правителство в България да се намерят отговорни политици, с които ще продължат разговорите, за да се намери решение, отбелязва скопският вестник. Във връзка с това дали Република Северна Македония и Албания трябва да вървят заедно на пътя към ЕС, Заев заяви, че "иска Албания като наш съсед да върви заедно с нас и да се движим заедно".

Вестникът отбелязва, че завчера Заев заяви, че проблемът с България е нерационален и трябва да се намери решение чрез европейски начин на мислене, без да се унищожава достойнството на нито една от двете страни. Той повтори, че "ЕС не ни трябва на цената на македонската идентичност и език, защото тогава ще бъдем прах, разпилян във вятъра", пише "Слободен печат".

И страните от Г-7 поискаха начало на преговори между Република Северна Македония и ЕС, съобщава "Независен весник". Въпросът за бъдещето на Западните Балкани и започване на преговори с Република Северна Македония и Албания е на върха на дългата декларация от срещата на министрите на Г-7 в Лондон, пише изданието.

Скопските издания съобщават, че в президентската вила Водно днес в 15 часа трябва да се състои среща между президента Стево Пендаровски и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Очаква се една от темите да бъде повторение на съдебния процес за 27 април, за което настоява Мицкоски. Пендаровски заяви на годишнината от "кървавия четвъртък", че хората, които нахлуха тогава в парламента, не са терористи и трябва да отговарят за физическо нападение, каквото беше извършено срещу Зиядин Села и Радмила Шекеринска, и че за организиране на такова събитие 18 години затвор са много тежка присъда.

"Нова Македония" съобщава, че през последните 24 часа в Република Северна Македония са потвърдени 324 нови случаи на коронавирус, регистрирани са 1178 оздравели и 26 починали лица. Общият брой на диагностицираните с Ковид-19 в страната от началото на епидемията възлиза на 153 461, броят на оздравелите пациенти е 136 545, на починалите е 5 042, а броят на активините случаи в момента възлиза на 11 874, съобщиха здравните власти.