Без напредък в решаването на спора с България Република Северна Македония не може да се надява на започване на преговори с ЕС, заяви вчера в Скопие еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, цитиран от агенция МИА.

"Работихме напрегнато по случая на Северна Македония, но още не сме постигнали желаната цел. Работим с членките на ЕС да се намери решение и да се постигне съгласие", заяви Вархей, отговаряйки на въпрос на МИА дали е възможно започване на преговори с ЕС през юни и разделяне на Република Северна Македония от Албания.

Що се отнася до разделянето на двете страни, еврокомисарят каза, че процесът на интеграция се базира на постижения и ако Албания е изпълнила всички условия, а за Република Северна Македония още не е постигнато споразумение, може да се разгледа и възможността за разделяне.

Вархей поясни, че след ветото има драма и самото вето е драма, а сега Европейската комисия работи за връщане на нещата в нормалното им състояние, тоест за постигане на споразумение между Република Северна Македония и България.

Оливер Вархей вчера предаде в Скопие първата партида ваксини срещу COVID-19, финансирана от ЕС.