Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, определи като абсолютно безплоден разговорът и на 13-ото заседание на комисията, което се проведе на 22 и 23 април чрез видеоконферентна връзка.

За съжаление нашите двудневни разговори не доведоха до нищо, което заслужава внимание, коментира проф. Димитров на брифинг в МВнР днес след края на заседанието, предаде БТА.

Вчерашният ден започнахме с опит да продължим една сложна и важна тема в интерпретацията на миналото - края на Първото българско царство, обясни той и допълни, че разговорът е бил абсолютно безплоден. Темата е била отложена за следващото заседание. Поискахме от нашите колеги, и те се съгласиха, двете страни да подготвим по един план как би трябвало да бъде представена тази тема в учебниците, защото разминаванията са фундаментални, информира още съпредседателят на комисията.

Ще ни бъде интересно да видим какво ще ни предложат нашите колеги, защото начинът, по който те се опитват да интерпретират тази тематика, е силно уязвим от професионална гледна точка, не е съобразен с историческите източници, обясни още проф. Димитров. Оставяме отворена вратата, искаме да стигнем до някакъв резултат, защото това е изключително важно за следващото представяне на средните векове в учебниците на Република Северна Македония, допълни той.

За да не бъдат съвсем безплодни нашите разговори, предложихме да продължим с една пряко свързана с това историческо време друга наша бележка спрямо учебниците - въстанията на Петър Делян и Георги Войтех, за тях също има интересни исторически източници и са определяни въстания, които целят възстановяването на българската държава, обясни съпредседателят на комисията. И на тази тема не успяхме да стигнем доникъде, допълни той.

От страна на нашите колеги има абсолютното нежелание да се спомене обща история, а именно общата история е онова състояние от далечното минало, което дава една гаранция за намаляване на взаимното напрежение, създадено чрез такава противопоставена интерпретация на миналото, отбеляза проф. Димитров.

Единственото, което е завършено при днешните разговори, е протоколът от 11-ото заседание на комисията.

Има много ясно и категорично нежелание от страна на нашите колеги да направим онези решителни крачки, които да позволят излизане от незавидното състояние, в което се намират нашите разговори, смята проф. Димитров.

Следващата среща на комисията ще е в първата половина на юни. Проф. Димитров припомни, че тази година се навършват 160 години от издаването на сборника на братя Миладинови "Български народни песни". Предложихме на колегите ни и Братя Миладинови, а и евентуално и Григор Пърличев да станат тема за обсъждане на следващата среща, защото сме длъжни да почетем тези забележителни личности, но не срещаме съгласие, посочи още съпредседателят на съвместната комисия.