Така ще се "отпуши" системата по издаване на тапии. А и ще се допринесе за справяне с демографския срив - голяма част от тези чакащи искали да живеят и работят у нас.
Бойко Борисов може да остане в учебниците по история като последовател на американския президент Роналд Рейгън. Това със сигурност ще стане, ако реализира идеята на своя приятел и министър Божидар Димитров.
Историкът предлага нестандартно, но лесно решение за 60-те хиляди молби за българско гражданство, които “затлачват” системата - Борисов да последва примера на Рейгън и да разпореди с еднократен акт да се даде гражданство на всички. През 80-те години американският президент дава гражданство на 3,5 млн. латиноси, живеещи нелегално в САЩ. Разликата е, че в нашия случай целта е част от кандидатите за български паспорт да се заселят в родината и да намалят демографския срив. А такива проблеми Америка определено няма. Тъй като у нас по конституция чужденец окончателно става български гражданин с указ на президента, трябва последващ аналогичен акт от вицепрезидента Ангел Марин. На него държавният глава Георги Първанов е делегирал правомощията си в този ресор. По закон молбите за гражданство минават през специален съвет под егидата на правосъдното министерство. Ако той ги одобри, правосъдният министър предлага на президента да издаде указ. Тъй като правосъдното министерство е на подчинение на премиера, разпореждането на Борисов ще задвижи процедурата по масовото даване на гражданство. Сред 60-те хиляди натрупани заявления най-старите са от 2004 г., въпреки че всяка молба трябва да бъде одобрена или отхвърлена в срок от 3 месеца, обясни Димитров. Отделно към изостаналите преписки годишно се очаквало да започнат да се вливат по 20 000-30 000 нови. Затова Димитров предлага държавата да отпуши системата по предварително направен списък. При съставянето му все пак можело да има селекция, за да бъдат отстранени видими небългари.
Според Димитров три са основните причини за забавянето: липса на достатъчно хора за обработка на документите, корупция, както и неохота у служителите да се занимават с въпроса, повлияни от неправилните схващания, че голяма част от кандидатите нямат автентичен български произход, че са престъпници и че гражданството им трябва само за да работят в ЕС.
Димитров предлага за решение на първия проблем да бъде увеличен с трима души щатът на дирекция “Българско гражданство” в правосъдното министерство. Корупция там не е установена от компетентните органи, но множество косвени доказателства показват, че тя съществува. Димитров дава за пример обяви в скопски вестници, обещаващи бг паспорт за 3 месеца, вместо 4-5 години чакане. Министърът предлага да бъде премахнато стриктното взиране в т. нар. документи за български произход, към които критиките често са, че не са автентични. Историкът обръща внимание, че това често не е възможно поради сложните обстоятелства по соцвреме. Димитров предлага решение - документ за български произход държавата ни да издава дори само ако лицето носи име по българската именна система и говори, макар и диалектно, български език. По повод критиките, че престъпници се домогват до наше гражданство, Димитров е категоричен, че такива може и да има, но те не чакат по 4-5 г., а направо си плащат и получават документи, без да помиришат София.