Ще работим това да се случи, защото сме в пълното си право. Няма аргумент, по който формално - решение, оценка или нещо друго, да бъдем отхвърлени. Това каза служебният външен министър Николай Милков относно гласуването на кандидатурата на България за Шенгенското пространство от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи. Милков говори пред журналисти след съвместното закрито заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, предаде БТА.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Последната ми информация беше, че Австрия беше за определяне на дати през месец март както за България, така и за Румъния. Оставаше Нидерландия, която не беше съгласна с определяне на твърда дата, коментира министър Милков.

По думите му сега трябва да видим какво е решението и какво предполага. Той отбеляза, че на 15-и и 16 декември е Срещата на върха на ЕС, на която въпросът за приемането на България в Шенген трябва да бъде поставен отново, дори по наша собствена инициатива.

Изпълнили сме си условията. Продължаваме да настояваме за това. Никога не сме имали по-голяма подкрепа. Тази подкрепа сега е от 25 държави, с Австрия вече можем да ги броим 26, Европейска комисия, Европейски парламент, остава една държава, каза още министър Милков.

След края на съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, темата за решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за членството на България в Шенген коментираха и депутати.

Грешно и неправилно решение и за България, и за Румъния, но и за целия Европейски съюз (ЕС), каза народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че въпросът с членството на страната ни в Шенген ще бъде поставен отново през март следващата година. Захариева отбеляза, че България покрива критериите за членство. "Неприемливо е България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер", каза още депутатът от ГЕРБ-СДС.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България - обединение" решението на Съвета трябва да бъде урок за цялата политическа класа. Това означава, че всички трябва да запретнем ръкави в рамките на 2023 г. - всички в парламента, правителството да направим така, че България да влезе в Шенген, заяви той.

Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" смята, че решението не е толкова лошо. По думите му по-скоро се върви към отлагане на решението за България и Румъния в първите месеци на следващата година.

Решението не е неочаквано, то е разочароващо, но не бива да е обезсърчаващо, заяви Кристиан Вигенин от "БСП за България". Темата все още не е изцяло затворена, добави той.

Според него страната ни трябва да положи усилия и въпросът отново да бъде поставен на Срещата на върха. Той сподели, че все пак е очаквал да бъде взето положително решение. "Явно трябва да се работи по-активно със страните, които изразиха тези колебания", каза той.

По думите му България трябва да иска подкрепа от Нидерландия и Австрия за усилване и укрепване на защитата на външните ни граници и повече солидарност.

"Не да ни спират, а да ни помогнат да се справим, ако считат, че не го правим достатъчно убедително", допълни Вигенин.

Решението за Шенген Николай Дренчев от "Възраждане" определи като "едно лицемерие от страна на Европейския съюз, който ползва двойни стандарти". Когато става въпрос за приемане в еврозоната, където биха били от полза нашият фонд за гарантиране на Валутния борд, тогава са готови да ни приемат, дори да не отговаряме на условията, заяви депутатът.

"Когато не им е изгодно, дори когато десетилетия вече отговаряме на условията за приемане в Шенген, става така, че те не ни желаят там. Те ни желаят като буфер и като донор на жива сила и финанси", каза още той.