България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на нашите европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в Президентството, след като удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

"Днешната визита на президента на Гърция е своеобразна връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни през последната година и е израз на отличното ниво на сътрудничество между България и Гърция", коментира Радев, информира БТА. По думите на президента развитието на отношенията между двете страни е от стратегическа важност за сигурността, мира и просперитета на целия регион.

Според Радев България и Гърция са отбелязали прогрес в много области през последните години. "Дори в годините на пандемията (от COVID-19) само през последните три години стокообменът на нашите страни нарасна с повече от един милиард евро", посочи държавният глава. Стокообменът между двете страни е достигнал четири милиарда и половина евро, отбеляза президентът.

Миграцията, като едно от големите предизвикателства към Гърция и България, като страни на първа линия, изисква повече солидарност от европейските ни партньори, смята Радев.

"Нашият призив е, преди да се градят и вдигат граници и бариери вътре в Европейския съюз (EС), нека всички осъзнаем, че всъщност подкрепата, инвестициите, помощта трябва да идват към държавите на първа линия, така че всички заедно да бъдем много повече солидарни в охраната на външните граници на ЕС, където и Гърция, и България имат нелеката задача да охраняват заедно най-дългата сухопътна граница в ЕС по пътя на мигрантския поток", обясни той.

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още от 2011 г., каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за мнението му относно отказа на Нидерландия и Австрия да подкрепят страната ни за влизане в Шенген.

"Призоваваме тези страни, които все още не дават своето съгласие, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС - тази с Турция", допълни държавният глава.

Според него е крайно нелогично в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген.

Значим е и приносът на двете страни за развитието на енергийната свързаност в целия регион, смята Радев. "Това, което свършиха България и Гърция с изграждането сами на най-високо технологично ниво на интерконектора между Гърция и България допринесе не само за вдигане на авторитета, за вдигане на технологичните възможности на нашите страни, то допринесе за реалната диверсификация на доставките на газ не само за България, а за региона на Централна и Източна Европа", каза президентът.

България е изключително заинтересована и полага усилия заедно с Гърция терминалът за втечнен газ в Александруполис да бъде завършен в срок и от другата година страната ни да може да получава втечнен газ от този терминал, обясни Румен Радев. Той припомни, че България е участник с 20% в терминала, а с решение от миналия месец удвои резервирания си капацитет.

Гърция получава над 30% от своето електричество от България, както и над 45% от вноса на пшеница, добави Румен Радев.

"От критично значение за нас е да възобновим отдавна забравения проект за петролопровод между Бургас и Александруполис, но този път да обърнем посоката - от Александруполис към Бургас. Това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, Украйна, за другите страни от Черноморския басейн", коментира той.

Снимка: БТА