"Ако България бъде изолирана от Шенген, руската пропаганда ще се умножи по десет. Руските хибридни атаки ще станат по-ефективни. Какви ще бъдат техните послания? - Много елементарно. Българите са втора категория хора, изоставени от Европа." Това каза Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017 г.), на международната конференция "Войната се води не само на бойните полета: Хибридната война на Русия".

Събитието е организирано от фондация "Конрад Аденауер съвместно със Софийския форум за сигурност, предава БТА.

За какви ценности говорим, когато Австрия и Нидерландия поради вътрешнополитически причини, въпреки че от 2011 г. България изпълнява определени технически критерии, оставят България. Да го кажем в прав текст. Когато България остане сама, изолирана, в периферията на Европейския съюз (ЕС), големият победител е Путин. Путин и неговите популисти в България, каза още Плевнелиев.

"Относно войната на Русия в Украйна той отбеляза, че е невиждана и не знаем кога ще приключи. Не знаем докъде ще стигне диктаторът в Москва, който по нищо не се различава от един друг диктатор, който отказваше правото на хората да се самоопределят. За мен е ясно, че Путин е новият Хитлер", заяви Плевнелиев и добави:

"Той по никакъв начин не е готов да даде свобода на самоопределение на украинският народ, не е готов да приеме, че тази горда нация може да има своя суверенитет, бъдеще, обществен ред. И в никакъв случай те няма да приемат, че един съвременен диктатор се опитва да им наложи, ако щете, неговото желание тях просто да ги няма".

По думите на Плевнелиев днешната война се води навсякъде и не е само по телевизионните екрани. Тя е в България, Германия, във всяка европейска държава. Тя засяга държавите по света, каза той.

Плевнелиев отбеляза, че тази война има своите аспекти и в никакъв случай не е само военна - тя е енергийна, пропагандна, хибридна война, кибер война, икономическа война.

Плевнелиев изтъкна, че трябва да защитим ЕС като проект за мир. Според него обаче мирът не е възможен, когато ядрена сила, членка на съвета за сигурност на ООН, може да взривява правилата на същата тази организация.