Граждани се събраха на хепънинг под наслов "Аз съм европеец, ние сме Шенген" пред Народното събрание на обяд днес. Организатори са политическа партия "Български възход".

Днес Съветът на Европейския съюз гласува за разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - първата за България и Румъния и след това за Хърватия. Очаква се Нидерландия и Австрия да са против приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри. След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген.

Идеята на хепънинга е за пръв път от много време пред Народното събрание да се проведе мероприятие, което е "за", а не което е "против", каза пред журналисти Александър Николов (ПГ на "Български възход").

По думите му мероприятието трябва да покаже единство, солидарност, желанието на българското общество, на българските политици за това, че страната ни е изпълнила всички технически критерии, че сме готови да бъдем част от Шенгенското пространство.

"Ние считаме, че достъпът до шенгенското пространство, ако ни бъде отказан, ще бъде следствие на едно несправедливо и немотивирано решение. Едно решение, което всъщност ще обслужва конюнктурни интереси на страните, които го направят, доколкото и Европейската комисия, и повечето европейски страни са съгласни с това, че България е готова да бъде приета в Шенген", заяви още Александър Николов.

Снимка: БТА

Хепънингът протича в съпровод с любими български музикални изпълнения.

"Български възход" вчера внесе проекторешение, с което настоява Народното събрание да задължи Министерския съвет да гласуват в рамките на Съвета на ЕС против всички предложения и инициативи на Нидерландия като реципрочна мярка във връзка с блокирането на страната ни за Шенген.

"Българската държава трябва да започне да се държи адекватно. В този случаи за нас това означава реципрочност. Българският народ не следва да носи колективна отговорност, защото ако е налице неизпълнение на дадени препоръки, мерки и политики, то ЕС има достатъчно други лостове и механизми за налагане на санкции. Очевидно това не е така, защото няма решение на орган на ЕС, който да не потвърждава готовността на страната ни за присъединяване към шенгенското пространство", коментира депутатът от "Български възход" и заместник-председател на парламента Надежда Самарджиева по повод искането кабинетът да блокира в ЕС всички предложения от Нидерландия.

Снимка: БТА

За да влезе страната ни в Шенген е нужна единодушната подкрепа на всички държави членки на Европейския съюз.

Според ГЕРБ България е изпълнила всички критерии за членство.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че чакат отговори от служебния премиер Гълъб Донев на изслушване в парламента днес, а "Възраждане" предложиха да излезем от Европейския съюз, защото според тях по този начин ще защитим оцеляването си.

БСП обяви, че служебният премиер настройва институциите една срещу друга по темата. Събитието е с начален час 11.00 часа и ще се проведе на площада пред паметника на Цар Освободител в София.