Депутатите гласуваха първата ротация в кабинета, излъчен от ПП-ДБ и ГЕРБ и смениха председателя на комисията по правни въпроси. Такава беше договорката им още преди да се разберат за подкрепа на кабинет "Денков".  Досегашният й председател Стою Стоев от ПП-ДБ отстъпи мястото си на Анна Александрова от ГЕРБ. Срещу рокадата се противопоставиха от опозицията, като поставиха въпроса дали и тази договорка в "некоалицията" е ставала в Девическия манастир.

От "Има такъв народ" напомниха, че от самото начало не участват в гласувания за рокади в парламентарните комисии, защото сглобката е решила да си подели председателските постове, като отстрани опозицията.

"Една смяна на председатели на комисии е нещо нормално, подчерта председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, но изтъкна, че проблемът тук е, че това не е нормална смяна на ръководството на комисия.

"Грехът беше извършен в девичия манастир, по ирония на съдбата. На Председателски съвет Кирил Петков много драматично страдаше за парите от Европа по Плана за възстановяване. Защо да ви гласуваме пари от Европа, за да си ги раздавате на себе си?", попита Йорданов и изреди, че фирмите са свързани с Асен Василев и Саша Безуханова. "Вие сте толкова нагли, че си гласувате сами на себе си. Докато това гнусно правителство на Алексей Петров съществува, това ще получавате", обеща той. "Не знам в девичия манастир какво са се разбирали, там са се събирали само благородни девици", отбеляза той. Преди това пък не се съгласи с изказаното мнение на колегата си от групата на ИТН Гроздан Караджов, че досегашният председател Стою Стоев си е вършил отговорно работата.

Снимка: БТА

Суперлативи за Стоев изказа и независимият Радостин Василев, който го обяви за академик на фона на депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. По думите му, той бил по-качественият председател на правната комисия, а от ГЕРБ протестираха и настояха да бъде наказан за обидата към народен представител. "Съжалявам, че сменяме този председател, с всичките условности, с които беше избран, той е по-качествен", каза Василев, който все пак беше санкциониран със забележка.

Мануил Манов му отвърна, че се е взел насериозно и си мисли, че от партия в партия и от парламент на парламент, може да стане и кмет на София, и космонавт. "Кой си ти, че да даваш оценки колко интелигентен е един и даваш мнението си за хора, които космически са далеч от теб?", възмути се депутатът от ГЕРБ. И заяви, че хората в сферата на спорта се кръстят, като чуят за Радостин Василев.

От БСП пък нарекоха случващата се ротация аборт.

"Когато сменяме председателя на правната комисия, значи ли, че ще сменяме и председателя на парламента, била ли е тази смяна част от разговора пред бога, какво се е случило в Самоковския манастир", попита Георги Свиленски. Соцдепутатът констатира от трибуната, че управляващите "правят спонтанен аборт" и попита има ли задкулисни договорки.

Атанас Атанасов отговори, че опозицията се опитва да направи от нищо - нещо.

"Когато беше избран г-н Желязков, имаше такава договорка да има такава замяна. Впоследствие, когато се формира мнозинството, се получи нова договорка - да се прави ротация между председателя на парламента и министър-председателя", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Атанасов подчерта, че вече са поели ангажимент за ротацията в правната комисия и затова си изпълняват обещанието.

"Вие се скрихте зад тази ротация. Нямахте лице да излезете пред вашите избиратели да го обясните. Това значи ли, че тази ротация няма да я видим във формата министър-председател - кмет на София?", попита Свиленски. "Казвайте го това, защото правите кампании, а всичко може да е договорено в Самоковския манастир, информирайте навреме гражданите, призова той.

"Не съм чул управление да нарича себе си некоалиция, това е бутафорно. Тревожно е, че премиерът не познава Алексей Петров, а той е участвал в сглобката. Задкулисието лъсна, не ми излизайте с евтините номера - дали Гошо ще смени Пешо. Затова такива лица като Тагарев дерибействат, това го позволявате вие, а г-н премиерът не знаел. Ами ако той не знае, кой знае? Кукловодите. Това е некоалиция, това е неправителство, това е едно голямо "не", което ще кажат българските граждани", включи се в дебатите и Иван Ченчев от БСП.

"Поздравявам ви, че изпълнявате обещанията си от записите си. Навремето назначихте Алексей на щатна длъжност, после казахте, че сте бил подведен, но в този Девически манастир пак ли някой ви е подвел да управлявате с човек, когото арестувахте преди една година", поинтересува се Станислав Балабанов от ИТН.

Честта на управляващите отново стана да брани Атанас Атанасов. "Успяхте от нищо да направите нещо. Аз не мога да разбера БСП какво искате - да има редовно правителство и да работи, или да продължи служебната власт на Радев. Кое от двете искате?", попита той социалистите.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова се почувства предизвикана и отговори на депутата от ПП-ДБ.

"Редовното правителство на Борисов, Петков или служебното на Радев - тези двете са едно и също, но има и трети път. БСП винаги досега ще се бори срещу модела на управление, един и същи - на обръчите от фирми, на приближените, на нарушение на Конституцията, това е модел, имаше го 12 г. при Борисов, при служебните правителства и сега. Истинският път е прозрачност и недоговаряне с мафията", обясни соцлидерката, като заяви за пореден път, че БСП "се бори с паралелната държава". 

Изборът на Тома Биков за шеф на комисията по култура и медии на мястото на подалия оставка Вежди Рашидов предшества рокадата в правната комисия, но това не предизвика дебати.

Снимка: БТА

Още една смяна гласуваха депутатите, произтекла от оттеглянето на Рашидов. На неговото място се закле нов депутат - народният представител от СДС Йордан Кръстанов, който е следващият в пловдивската листа на коалицията ГЕРБ-СДС. Той е член на Надзорния съвет на "Агрия" АД и е в управителните съвети на Българска аграрна камара и на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Снимка: БТА