"Политическо Движение Социалдемократи" се разграничи от призива на премиера Кирил Петков за даряване на пари за оръжие, гласи позиция на партията, разпратена до медиите. Тя беше една от трите формации - мандатоносители на "Продължаваме промяната" за изборите през ноември миналата година, заедно с "Волт" и "Средна европейска класа".

"На 25 април министър-председателят с пост в профила си във Фейсбук обяви, че открива публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство.

Партия "Политическо Движение Социалдемократи" е част и един от мандатоносителите на Коалиция "Продължаваме Промяната", но ние носим и отговорност пред нашите избиратели", посочват от формацията.

От партията определят призива на премиера като грешен, неприемлив и неадекватен на ситуацията. "Интересът на българските граждани е над всичко и, в условията на галопираща инфлация и крайна бедност на мнозинството от народа, да се призовава за отделяне на една заплата, е апел за това да гладуваш, да не може да си платиш сметките и да не си задоволиш основните нужди за цял месец", отбелязват от партията и допълват, че голямата част от българските граждани живеят от заплата до заплата.

Партията припомня позицията си, че осъжда всякакви военни действия и призовава за мирни преговори с Русия под егидата на ООН. "Внасянето на оръжия няма да прекрати конфликта, а много вероятно е да го разрасне", посочват от формацията.

"Политическо Движение Социалдемократи" вижда сериозни проблеми в публичната комуникация на управлението и някои от политическите му позиции. "Нужна е по-мъдра и по-умерена външна политика без крайни ястребски позиции и решения, основана изцяло на българските интереси. Време е за преосмислянето на тези аспекти във водената политика", отбелязват от формацията.