Министърът бе изслушан в пленарната зала по предложение на „Атака”.
От партията поискаха освен Вучков, да бъде изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров, но председателят Цецка Цачева заяви, че няма такава възможност.

Изслушването бе излъчено пряко по БНТ и БНР.

"За добро или за лошо, МВР не може да даде отговор на най-важните и големи въпроси по този случай, който представлява изключителен интерес през последните дни. Разбирам, че МВР не са били информирани за тефтерчетата на Златанов и нямам основание да не вярвам на колеги", заяви Вучков, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че разбрал за случая от медийна публикация и първото, което направил, бил да разбере дали вещото лице е служител на МВР. Оказало се, че не е, но е бивш. През 2007 г. той е напуснал поради право на пенсия.

"Информацията за тефтерите не се съдържа в МВР, а в прокуратурата и съда. Последващото разследване не се ръководи от МВР", подчерта Вучков.

Той изтъкна, че изрично е разпоредил на шефа на столичната полиция да съдейства с всичко възможно на прокуратурата, като например веднага са потърсени записи от камери в района.

Министърът уточни, че на 5 ноември в 16,20 минути е прието обаждане от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите на автомобилите му.
След като се върнал, установил, че от задната седалка липсва чанта с документи с 200 лв. На уточняващ въпрос той казва, че липсват и документи, но не и веществени доказателства.

На 6 ноември в 6 РПУ Бенчев подава заявление като заявява писмено за липса на сумата от 180 лева, тефтери тип календар, експертиза на Софийска районна прокуратура, флашка, лични документи и документи за автомобил.

"Има огромна каша със съдебните експертизи, с администрирането на целия процес - как се става вещо лице, кой плаща, трябва ли самостоятелно перо от бюджета за съдебни експертизи", обобщи вътрешният министър, цитиран от БТА.

По думите му този случай налага нуждата от законодателни промени, защото, "ако стане издънка, се сещаме, че има голям проблем с експертизите изобщо".

Наясно съм, че за тези пет дни МВР нищо не е направило за тази кражба, коментира обаче депутатът от БСП Кирил Добрев.

Има печеливши от изчезването – лицата, чиито инициали фигурират – Цв.Цв.(в тефтерчето пише Ц.Ц.), Б.Б, И.Ф – това са лицата, които ни управляват, заяви пък Мая Манолова.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев смята, че истината за тефтерчетата никога няма да бъде разбрана, защото тези, които са ги разглеждали, изпълнявали политическа задача.

"Тефтерите бяха черно и бордо. Комисията в предишния парламент, която похарчи 50 000 лв., до какъв извод стига? Те не се занимаваха с тефтерчето, в което има единственото име, което е изцяло изписано - Д. Пеевски. В тефтерчето е поместен отговорът на въпроса кой кой е", добави бившият шеф на Комисията по досиетата.

Цветанов не се разпознава

Бившият вътрешен Цветан Цветанов коментира пред БНТ, че ГЕРБ нямат интерес от изчезването на тефтерчетата.

"Знаете ли колко имена започват с инициалите Ц.Ц.? Вие сега правите внушения, не бе ли това един сценарий да се ликвидира ГЕРБ? Аз не се припознавам с тези инициали", категоричен бе той пред водещата.

Експертът: Следствието знаеше

Експертът Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха двете тефтерчета на Филип Златанов, заяви пред БНР, че следовател е знаел за кражбата.

"Следователят по делото беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите", обясни Бенчев.

По думите му само службите, на които трябвало да предаде документите, знаели, че носи тефтерчетата.

АНКЕТА: Случайно ли е изчезването на тефтерите "Златанов"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Главен прокурор срещу министър на правосъдието