Германският канцлер посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон.

Обама обмисля да достави оръжия на правителството в Киев, но още не е взел решение, напомня АП, цитирана от БТА.
Меркел и Обама обаче се обявиха за дипломатическо решение на конфликта в Украйна.
 
Меркел е твърдо против доставки на оръжия на украинската армия.

"Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства", каза тя.
 
"Ще видим през следващите няколко дни дали ще има напредък. Това съвсем не е сигурно", продължи тя, имайки предвид френско-германските преговори миналата седмица с президентите на Украйна Петро Порошенко и на Русия Владимир Путин. Ако няма напредък, западните съюзници ще решат какви действия да предприемат", добави Меркел.

Обама декларира важността от единодушие сред западните съюзници в противопоставянето им на Москва. Меркел е категорична, че каквито и решения да се вземат, съюзът между Германия и САЩ "ще остане нерушим". 

Във Вашингтон обаче канцлерът предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент.

"Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта Меркел след срещата си с Обама.

Отава: Да видим какво ще направи Путин

Стивън Харпър заяви, че би искал и руският президент Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение. Той се възхити на усилията на Франция и Германия за постигане на мирно решение.

"За жалост обаче г-н Путин отхвърля дипломатическите средства и непрекъснато използва военно насилие", посочи канадският премиер.

Канада няма да изключва нито един от възможните варианти, но ще действа съгласувано със съюзниците си, добави той.
 
В Канада живеят около 1 милион души от украински произход, отбелязва АП. На срещата на Г-20 през ноември в Австралия Харпър се отнесе повече от хладно с Путин, който се насочи към него, за да си стиснат ръцете.
 
"Ще стисна ръката Ви, но ще Ви кажа само едно нещо: трябва да се изтеглите от Украйна", заяви тогава канадският премиер.

АНКЕТА: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?