Днес, в паниката си от ескалиращата криза с водата и боклука, министър председателят Борисов откри "Белене ", но не атомната централа, написа лидерът на социалистите Корнелия Нинова във фейсбук.

Борисов каза: "Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат кариерата си. Това е борба с корупцията".

Очевидно премиерът в безсилието и паниката си губи връзка с реалността и тръгва на хаотична саморазправа с цел собственото си спасение и прехвърляне на отговорност. Разрешенията за внос, складиране и преработка на боклук са отговорност на Министерството на околната среда и водите чрез неговите агенции. Ето ви един виновен министър. ВиК дружествата се управляват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството - втори виновен министър. Третият май трябва да е самият премиер. Защото: "министър-председателят ръководи общата политика на правителството и координира дейността на членовете на Министерския съвет по нейното осъществяване." Тоест, имаме поне трима кандидати за новия "курс" за борба с корупцията.

Христо Проданов от БСП заяви от своя страна: Основният виновник за кризата е този, който управлява държавата 10 години

"Решението за вота на недоверие е вследствие на последователни наши действия в последните няколко години и особено активни действия през последната половин година, когато по време на парламентарен контрол, чрез питания и въпроси, предупреждавахме управляващите за това, което предстои в България във връзка с водната криза и с изгарянето на отпадъците", заяви Христо Проданов, зам.-председател на ПГ "БСП за България" пред НТВ.

"Когато кризата е налице и е призната за такава дори от премиера и от ресорните министри, то единственото, което трябва да направи опозицията като политическо действие, е да поиска вот на недоверие", каза още той.

Проданов посочи като основен виновник за водната криза в Перник и кризата с водата като цяло отговорните министерства. Той допълни, че за водоснабдяването в Перник отговаря ВиК Перник, а неин мажоритарен собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Проблемът в цялата тази ситуация е, че няма държава, която да контролира тези процеси, а основният виновник е този, който е начело на тази държава през последните 10 години", обобщи Христо Проданов.