Премиерът Бойко Борисов поздрави МВР, ДАНС и Прокуратурата във връзка с акцията за открития боклук от Италия в Плевен.

"Това не е първото място, в което влизат по този начин. Поне на още седем места в момента се подготвят акции. Всеки който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции", бе категоричен Борисов.

Винаги съм считал, че има персонална отговорност, изтъкна той.

"Има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани като издадат един документ той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, съответно, който е прегрешил, ще понесе отговорност - това е борба с корупцията", подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че каквото е имало да се събере като доказателствен материал по случая с боклука в Плевен е събрано. Аз считам, че тук ДАНС, МВР и прокурорите свършиха добра работа ще я свършат и на други места, отбеляза премиерът.

На журналистически въпрос Бойко Борисов подчерта, че срещу корупцията се работи по всички етажи на властта.

Вчера при мащабна полицейска акция в Плевен бяха откритите 9000 тона италиански боклук в имот в града. От прокуратурата съобщиха, че са открити нарушения на изискванията за съхранение на отпадъците - отпадъкът е бил в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че се търси връзка между това депо и арестите в Италия, свързани с незаконен износ на боклук с влакова композиция от Милано за България.

Четирима служители от РИОСВ-Плевен ще бъдат разпитани днес във връзка с разследването за злоупотреби на площадката със съхранение на боклук край Плевен, съобщи по-рано днес окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова пред bTV. Служителите на eкоинспекцията са подписали документ, според който всички изисквания за безопасност са изпълнени и депото за боклук има разрешение от РИОСВ. От прокуратурата съобщиха, че тече проверка дали има издадено и разрешение за внос или съхранение на опасни отпадъци. Има данни, че е издадено още едно разрешение за съхранение и преработка на опасни отпадъци. Предстои да се установи дали фирмата собственик съхранява такива отпадъци в момента.

"Тези отпадъци не се използват за горене за нуждите на ТЕЦ-Плевен. Те не се извозват и към новоизграденото депо за обработка на твърди битови отпадъци на Плевен", категоричен беше кметът на Плевен Георг Спартански. ТЕЦ-Плевен работи на газ, уточни градоначалникът пред БНР.

Акцията в Плевен идва след операцията по разкриване на нелегални сметища в Италия, наречена "Четвъртото копие", която приключи на 6 декември 2019 г. с двадесет ареста, осъществени от прокуратурата на Ламеция и Катандзаро. Всичко започва през юни 2018 година по сигнал на местен жител, който забелязва съмнително движение на камиони през нощта и без да се двоуми. Оказва се, че две от дълбоките пещери край местни градчета са препълнени с нелегални отпадъци. Вредните нелегални сметища са били запълвани в продължение на 15 години.

"Говорим не само за организирана престъпна група, но и за глупави хора, които тровят земята, въздуха и водата на своите родители, деца и близки...Хората трябва да ни вярват и да подават сигнали", заявиха от прокуратурата в Ламеция и  Катандзаро.