Това заяви в отговор на депутатски въпрос министърът, цитирана от БТА.

Данните са изпратени на прокуратурата и се извършват досъдебни разследвания, каза още Петкова.

В периода септември - ноември 2014 г. НЕК е договорила продажба на електрическа енергия за цялата 2015 г. вследствие на постъпили запитвания от търговци на електрическа енергия и след пряко договаряне, каза министърът.

Плащането при всички договори е авансово. Договорените количества са в размер на 2 млн. 361 хил. 935 мегаватчаса като са сключени осем сделки. Петкова отказа да назове на каква цена е продадена електроенергията, защото договорите са конфиденциални.

По последни данни дълговете на НЕК възлизат на 3 млрд. лв. Годишните загуби на дружеството са окобло 400 млн. лв.

Депутатът от Коалиция лява България Георги Кадиев заяви, че НЕК без търг е продала в периода септември - декември 2014 г. електроенергия на търговци по цени, които не са ясни, но са доста под пазарните. Продадената енергия е общо 2 млн. 300 хил. мегаватчаса. Ако продадената енергия е с десет процента под пазарната, тогава загубата за НЕК е 25-30 млн. лв., каза Кадиев.

Той отбеляза, че именно тези продажби на енергия под пазарната й стойност са също причина за дупката в НЕК. Кадиев призова тези договори да бъдат спрени.

В отговор министър Петкова посочи, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК, за да изясни защо тези договори са били сключени и отговорът е бил, че действащите правила за продажба на електрическа енергия го позволяват. Ето защо в момента се разработват нови правила, които няма да допускат подобни прецеденти, каза Петкова.